Taktikát váltottak a szíriai felkelők?

PR

2012. május 5., szombat 13:30

Pokolgépes merényletet követtek el szombaton a szíriai főváros központjában katonai gépjárművek ellen, a két pokolgép megrongált kilenc járművet, emberéletben nem esett kár – közölték helyi lakosok. Közben Aleppó városában is merényletek történtek.
Szíriában múlt hét szombatra virradó éjszaka két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek. A külügyminisztérium illetékese legutóbb azt közölte: a sikeres embermentés érdekében az illetékes magyar szerveknek nem áll módjukban az összes megtett intézkedést nyilvánosságra hozni

A helyszín, ahol a robbanások mélyedést vájtak a közút aszfaltjába, egy katonai élelmiszer-előállító üzem mellett van. A merénylet egy újabb jele annak, hogy a felkelők taktikát váltanak, és egyre gyakrabban vetnek be házi készítésű pokolgépet a kormányerők ellen.

A hadsereg katonái pénteken összesen 29 embert lőttek le egy szíriai jogvédő szervezet szerint. A Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki szervezet kérte az ENSZ-nek az országban tartózkodó megfigyelőit, hogy vegyenek részt a Damaszkuszban megölt kilenc áldozat szombati temetésén.

Merényletek Aleppóban

Robbanás történt szombaton az észak-szíriai Aleppo város egyik autómosójában, és legalább öt ember meghalt – jelentette egy szíriai jogvédő szervezet. A város peremén pokolgépes támadást követtek el egy autóbusz ellen, a merényletnek legalább három halálos áldozata van.

Az autómosó tulajdonosa állítólag a sabiha nevű kormánymilícia tagja – közölte Mohammed Szaíd, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) egyik aleppói aktivistája. Az Aleppo peremén, Tall az-Zararirban elkövetett robbantásról az OSDH elnöke, Rámi Abderrahmán számolt, de nem tudta megmondani, hogy kik az áldozatok.

Mint azt megírtuk, a Fehér Ház azzal vádolja a damaszkuszi kormányt, hogy nem tartja tiszteletben az ENSZ béketervét, és elítélte az Aleppói Egyetem elleni csütörtöki támadást, amelynek négy diákhalottja volt.

Az erőszak beszüntetésére vonatkozó ismételt felhívások ellenére Szíriában kedden is újabb áldozatokat követelt az erőszak. Legalább tíz polgári személyt, köztük egy család kilenc tagját ölte meg az észak-szíriai Idlíb tartományban a kormánycsapatok által kilőtt akna.

Al-Kaida?

A szíriai lapok vasárnap az „arab és nyugati országok által pénzelt” al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot vádolták „a terrorizmus irányításával” Szíriában. „Amivel Szíriának szembe kell néznie, az túl van az igazságszolgáltatás alól kibúvó, államok és pártok által rászedett gyilkosokból álló fegyveres csoportokon, az az al-Kaida által irányított terrorizmus” – írta az asz-Szaura című hivatalos lap.

Eközben az országban lévő ENSZ-megfigyelők pénteken Homsz város ostromlott Haldíja negyedébe látogattak el.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.