Támogatták Irán megbüntetését

PR

2012. február 2., csütörtök 19:11

Támogatta az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadott határozatban az Irán elleni új európai uniós szankciókat, beleértve a tervezett olajembargót is, de arra szólított fel, hogy a büntetőintézkedések a lehető legkisebb hatással legyenek a polgári lakosságra. Irak eközben azt közölte, számára lehetetlen a szankciók betartása.

Az EP a brüsszeli plenáris ülésen jóváhagyott dokumentumban egyetértett azzal, hogy a szankciók segíthetnek Iránt tárgyalóasztalhoz ültetni nukleáris programjával kapcsolatban. A perzsa államról Nyugaton biztosra veszik, hogy atomprogramja nem pusztán békés célokat szolgál, bár Teherán tagadja ezt. A képviselő-testület abban reménykedik, hogy a nyomásgyakorlás segít megakadályozni a feszültség további növekedését Irán és a nemzetközi közösség között.

A téma plenáris vitájában felszólalt Schöpflin György (Fidesz), aki közleménye szerint elsősorban azt hangsúlyozta, hogy „Irán nukleáris programja minden kétséget kizáróan az egész nyugat-ázsiai térség számára jelentős veszélyt jelent, azonban nem lehetünk megbabonázva a nukleáris kérdéstől”. Szerinte az atomkérdés sokkal fontosabb stratégiai kérdésekről tereli el a figyelmet. „Jól látható, hogy az iráni stratégia végső célja a Perzsa-öböl ellenőrzése, Szaúd-Arábia semlegesítése és az Egyesült Államok kiszorítása a térségből. A nukleáris kérdés pedig csak egy része ennek a stratégiának” – fejtette ki Schöpflin György.

Egyetlen atomlétesítményt sem látogattak meg az ENSZ nukleáris szakértői legutóbbi látogatásuk alatt – közölte kedden a hivatalos iráni hírügynökség. Az amerikai védelmi miniszter szerint az iráni nukleáris program ott tart, hogy Teherán egy éven belül képes lehet annyi dúsított uránt előállítani, amennyi egy atombomba készítéséhez szükséges. Hernan Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek hétfői brüsszeli találkozóját lezáró sajtótájékoztatón ismertette, hogy az uniós kormányfők ezen a szinten is jóváhagyták az Irán ellen múlt héten elhatározott uniós szankciókat, beleértve az olajembargót.


Irak képtelen rá

Az iraki kormány nem akarja, hogy országára vonatkozzanak az Irán ellen hozott büntető szankciók, mert a gazdasága nem tudná ezt elviselni – mondta csütörtökön egy bagdadi szóvivő. Irak számára lehetetlen a szankciók betartása, mert gazdaságilag teljes mértékben függ a szomszédjától. Nagyon fontos pénzügyi kapcsolatok vannak a magánszektorban, és Irán sok fontos élelmiszer és alapanyag fő iraki szállítója. A kereskedelmi forgalom több milliárd dollárra rúg – magyarázta a kormányszóvivő.

Közölte, hogy pár napon belül kérést intéznek az Egyesült Államokhoz a legújabb szankciók alóli mentesítés érdekében. A bagdadi kormány 60 milliárd dollár tartalékot helyezett el az amerikai bankokban, és nem akarja, hogy a szankciók be nem tartása miatt Washington büntetést rójon ki rá – mondta.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.