Társutasok és útitársak

Keresztes Lajos

2012. május 31., csütörtök 14:20

A baloldali-liberális berlini napilapban Matthias Meisner Merkel hagyta, hogy a fegyverlobbi vele repüljön című cikkében tudósít egy parlamenti interpellációban nyilvánosságra került tényről.

Angela Merkel kancellárt és kormányának tagjait rendszeresen elkísérték fegyverlobbisták külföldi útjaira. Ez derül ki abból az interpellációs válaszból, amit a Baloldali Párt kérdésére adott a szövetségi kormány.

Eszerint a 2009-es választások óta tíz olyan útra kísérték el fegyverlobbisták a kancellárt, illetve a kormánytagokat, amelyek az úgynevezett fegyver-ellenőrzési törvény alá esnek. Az úti célok között szerepelt Törökország, Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar, India, Angola, Kenya és Nigéria. Az utasok általában az elnökség tagjai vagy az ügyvezetők voltak – nyilatkozta Emily Haber külügyi államtitkár.

Guido Westerwelle (FDP) külügyminiszter 2009-től 16 országba vitt hadiipari lobbistát, például Jemenbe, Szaúd-Arábiába és Indiába. Rainer Brüderle (FDP) gazdasági miniszter esetében Brazíliába, Indiába és Törökországba szervezett úton tartoztak lobbisták a delegációhoz.

A kormány csak olyan cégek képviselőit sorolták fel az utazások esetében, amelyek „érzékelhető biztonságpolitikai érdekekkel rendelkeznek”.

Számos utazás esetében a delegációk számára lehetőség nyílt magas rangú politikusokkal, valamint a gazdaság ottani képviselőivel történő találkozókra és megbeszélésekre. A kormány képviselője úgy fogalmazott, a gazdasági küldöttek külön programon vettek részt, amely párhuzamosan zajlott a kancellár és a miniszterek számára szervezett rendezvényekkel.

Jan van Aken, a Baloldali Párt képviselője teljes meglepetéséről beszélt azzal kapcsolatban, hogy hányan is utaztak. Véleménye szerint fegyverszállítmányok és egyéb hadiipari termékek kivitele államok közötti konfliktusokat válthat ki és katasztrofálisan hathat a célországok emberi jogi helyzetére. Van Aken feltűnőnek nevezte, hogy a fregattépítésben érdekelt Thyssen Krupp Marine Systems AG különösen gyakran vett részt ezeken az utakon. A cég képviselői Merkelt öt, Westerwellet hét, Brüderlet két útjára kísérték el.

Der Tagesspiegel (Tagesspiegel.de)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.