Tart a szír haderőtől Amerika?

tt

2012. május 31., csütörtök 17:03, frissítve: péntek 09:43

Nincsenek meg a külföldi katonai beavatkozáshoz szükséges feltételek Szíriában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint, aki ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha a külvilág nem lép közbe, az erőszak könnyen nyílt polgárháborúhoz, sőt akár regionális konfliktushoz is vezethet.

A dániai látogatáson tartózkodó Clinton csütörtökön diákok előtt beszélve amellett érvelt, hogy a szíriai helyzet jelentősen eltér a líbiaitól, ahol tavaly nyugati katonai segítséggel döntötték meg Moammer Kadhafi egykori diktátor hatalmát. Clinton elmondta, Szíria társadalma jóval összetettebb Líbiáénál, az országban nincs egyesült ellenzék, valamint a kormány sokkal fejlettebb légvédelemmel és erősebb hadsereggel rendelkezik, mint a Kadhafi-rezsim.

Clinton azt is kiemelte, hogy Szíria esetében – Líbiával ellentétben – a nemzetközi támogatás is hiányzik, mivel Oroszország és Kína továbbra is elzárkózik attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazást adjon a külső beavatkozásra.

Az intervenciót támogató hangok különösen az után erősödtek fel, hogy a múlt hét végén a közép-szíriai Homsz közelében lévő Húla településen feltehetően a kormányhoz hű milíciák legkevesebb 108 civilt, köztük csaknem félszáz gyereket végeztek ki. „Sokan próbálkoznak rájönni, hogy (hogyan lehetne kivitelezni) egy hatékony intervenció(t), amely nem vezetne több halálhoz és szenvedéshez. (…) Bizonyos humanitárius és katonai tervezés is zajlik, de a feltételek egyelőre nem adottak” – mondta Clinton.

A külügyminiszter azt is közölte, még nem tett le róla, hogy meggyőzze Oroszországot a Bassár el-Aszad rezsimje elleni fellépésről, azzal érvelve, hogy egy nyílt polgárháború veszélye magasabb, ha a külvilág nem avatkozik be. „Oroszország azt állítja, hogy nem akar polgárháborút Szíriában. Én azt mondom önöknek, hogy (Moszkva) politikája hozzá fog járulni a polgárháborúhoz” – közölte.

„Szörnyű veszélyekkel nézünk szembe. (Az erőszak) polgárháborúba csaphat át egy, a vallási ellentétek által erősen megosztott országban” – mondta, hozzátéve, hogy egy esetleges polgárháború könnyen regionális konfliktushoz (úgynevezett helyettesítő háborúhoz) vezethet Irán szíriai érdekeltségei miatt.

Clinton szerint nincs alternatívája Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár békéltetési erőfeszítéseinek. „Keményen dolgozunk a független hangnak számító Kofi Annan támogatásán, mert a szíriaiak ránk nem hallgatnak. Talán az oroszokra hallgatnának, ezért őket (is) ösztökéljük” – mondta.

Nem került szóba a katonai beavatkozás

Nem tárgyalnak a NATO-ban semmilyen esetleges szíriai nemzetközi beavatkozásról, és nem folynak előkészületek sem erre vonatkozóan – jelezte Ivo Daalder, az Egyesült Államok NATO-nagykövete egy csütörtöki internetes nyilatkozatban.

Úgy vélte, egy ilyen lépés feltételei egyelőre nem álltak össze. Hozzátette, hogy az észak-atlanti szövetség tagországai természetesen nagy figyelemmel követik a szíriai helyzetet. A nagykövet egyetértett azzal, hogy a kormányerők által civilek ellen is alkalmazott erőszaknak véget kell vetni és hogy ennek érdekében nyomást kell gyakorolni az ország vezetésére.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.