Távozik az afgán védelmi miniszter

tt, KG

2012. augusztus 7., kedd 14:00, frissítve: kedd 15:39

Bejelentette lemondását az afgán védelmi miniszter kedden, napokkal azután, hogy a parlament megvonta tőle a bizalmat a Pakisztánnal közös határon kialakult bizonytalan helyzet miatt.

„Tiszteletben tartottam a parlament döntését, amikor kétszer megválasztottak védelmi miniszternek, s most is elfogadom. Lemondok posztomról” – közölte Abdul Rahim Vardak.

Vardaktól és Beszmilla Mohamedi belügyminisztertől a múlt héten azért vonta meg a bizalmat a parlament, mert a képviselők őket tették felelőssé a Pakisztánból kiinduló rendszeres támadásokért. Hamid Karzai ezt követően ideiglenes védelmi miniszternek nevezte ki Vardakot.

Jelentős szerepe volt

Vardak döntése miatt a kulcsfontosságú védelmi tárca időlegesen vezető nélkül marad, miközben a tálib felkelők nyári hadjáratuk során egyre jelentősebb harci aktivitást mutatnak, az amerikai és francia csapatok pedig csökkentik létszámukat a nemzetközi erők közelgő kivonulásának előkészületei keretében.

Legalább nyolc embert megölt, négyet pedig megsebesített egy távirányítású robbanószerkezet kedden hajnalban az afgán fővárosban, Kabulban.

Meghalt egy francia katona az északkelet-afganisztáni Kapisza tartományban az afgán hadsereg egyik művelete során – közölte kedden a párizsi elnöki hivatal.

Egy afgán rendőrparancsnok tizenhárom beosztottjával együtt átállt a tálibokhoz a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban – írta július végén internetes oldalán a BBC.

A távozó védelmi miniszter – egy négycsillagos tábornok – nyugati diplomaták szerint jelentős szerepet játszott az afgán hadsereg felkészítésében és megerősítésében. Az afgán haderőnek 2014-ben – a külföldi csapatok távozásával – kell teljes mértékben átvennie a biztonsági feladatokat az országban, egyes megfigyelők szerint azonban kétséges, hogy erre képes lesz-e a hadsereg. Egyelőre nem tudni, hogy Karzai mikor nevezi ki Vardak utódját.

Terjeszkednek a felkelők

Afganisztánban az utóbbi időszakban történt a legtöbb harci esemény azóta, hogy az amerikai csapatok 2001-ben megdöntötték a tálib vezetést. A felkelők a hagyományos hátországuknak számító déli és keleti területek mellett az ország több más, korábban biztonságosnak tartott területére is kiterjesztették befolyásukat.

A védelmi miniszter mellett a belügyminiszternek is távoznia kell, mert a parlament őket tette felelőssé a Pakisztánból indított rendszeres támadások miatt.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.