Távozik az SPD elnöki tisztségéből Martin Schulz

MN

2018. február 7., szerda 19:13, frissítve: szerda 20:53

Martin Schulz távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után – ezt a politikus személyesen jelentette be szerdán Berlinben.

Az MTI összefoglalója szerint Schulz az SPD elnökségi ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem tudta a tagság és saját maga elvárásainak megfelelően ellátni pártelnöki feladatait. Elmondta, hogy a következő kormányban külügyminiszterként kíván tevékenykedni, és teljes erővel az Európai Unió megújításáért kíván dolgozni. Hangsúlyozta, hogy Németország „a társadalmi koncepciók versenyében áll az autoriter illiberálisokkal, az izolacionalistákkal és az összes alapértéken átlépő, expanziós turbókapitalistákkal”.

Ezekkel a Németországétól eltérő társadalomszervezési modellekkel szemben olyan EU-politikát kell folytatni, amely „véget vet a megszorítások politikájának”, amely beruház az emberek képzésébe, küzd a fiatalkori munkanélküliség felszámolásáért és felveszi a harcot az adófizetéstől elzárkózó internetes „platformóriások”, köztük a Google és az Amazon ellen.

Mindez „a szociáldemokrácia kézjegye a koalíciós szerződésben” – jelentette ki Martin Schulz. Hozzátette, hogy az alkancellári tisztséget nem kívánja betölteni. Minden egyéb személyi kérdésről a pártszavazás után döntenek – mondta.

Elmondta, hogy az SPD új elnökének Andrea Nahles parlamenti frakcióvezetőt javasolja. Kiemelte, hogy a párt megújításához olyan emberre van szükség, aki nem tagja a kormánynak, és aki egyszerre „kalapács és üllő”, keményen küzd és bírja a megpróbáltatásokat. Rámutatott, hogy Andrea Nahles nem csupán a fiatalabb nemzedéket képviseli, hanem az első nő lehet a több mint 150 éves SPD elnöki tisztségében, és sikerrel irányíthatja a párt megújulását.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Andrea Nahles kiemelte, hogy a következő hetekben együtt járja majd az országot Martin Schulzcal, együtt igyekeznek majd meggyőzni a tagságot, hogy szavazzanak a koalíciós szerződésre.

A tagság február 20-tól március 2-ig szavazhat. Az eredményt március 4-én hirdetik ki. Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val, ha a 463 ezer párttag többsége elfogadja a szerződést.

Martin Schulz szerda délután Berlinben kijelentette, hogy alapvető irányváltozást hoz Európában, amit belefoglaltak a német kormánykoalíciós megállapodásba az Európai Unióról és annak jövőjéről. Hozzáfűzte, hogy a kormányalakítási tárgyalások még soha sem voltak ilyen nehezek, és hálásnak kell lenni, mert a megszületett kompromisszumok elfogadása kemény dolog volt a konzervatívoknak. Szavai szerint Németország aktív és vezető szerepet kíván játszani az Európai Unióban, és a berlini kormány kész több befizetéssel támogatni az unió költségvetését a stabilitás érdekében. Az unió intézményeinek megerősítésében együtt kell működni Franciaországgal – hangsúlyozta.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.