Nagy árat kell fizetni a taxisoknak a blokádért

PR

2012. június 17., vasárnap 14:05

Tetemes pénzbírsággal sújtotta a sztrájkjogokat felügyelő olasz ombudsman azokat a taxivállalatokat, amelyek januárban blokáddal bénították meg az ország közlekedését: 285 ezer eurós bírságot szabott ki a január 12. és 19. között rendezett blokád résztvevőire – jelentette az olasz sajtó.

Az Olaszország városait megbénító sztrájkhoz tizenkilenc taxivállalat csatlakozott, az ombudsman mindegyiket tizenötezer euróval büntette. A demonstráció a Monti-kormány által tervezett ágazati liberalizáció ellen irányult. A taxisok járműveikkel elfoglalták a római parlament előtti teret és a repülőterekhez vezető utakat is. Roberto Alesse ombudsman már a tiltakozás napjaiban „vadsztrájkról” beszélt.

A sztrájkjogokat felügyelő hatóság a prefektusok és a fogyasztóvédő szervezetek jelzései után indított vizsgálatot, s megállapította, hogy a taxisok nem tartották tiszteletben a sztrájk jogszerű gyakorlásának szabályait és a minimális szolgáltatás biztosítását. Az érintett taxivállalatok fellebbeznek.

„Az Olaszországban mindennapossá vált sztrájkok közepette az ombudsman ránk vesztegeti idejét” – nyilatkozta Lorenzo Bittarelli, a Radio Taxi 3750 elnevezésű olasz és európai taxiszövetkezet elnöke. Bittarelli azt hangsúlyozta, hogy a taxisok értelmezése szerint az olasz alkotmány mindenki számára biztosítja a sztrájkjogot. Olaszországban közel húszezer taxi működik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.