Teljes bizonytalanság: újabb választások lehetnek Görögországban + Videó

WA

2012. május 12., szombat 13:36, frissítve: szombat 15:50

Június 10-én vagy 17-én ismét parlamenti választásokat tarthatnak Görögországban, ha a csőd fenyegette ország köztársasági elnökének a következő néhány nap alatt nem sikerül rábírnia a vezető pártok képviselőit tartós kormány megalakítására – adta hírül szombaton az APA osztrák hírügynökség a görögországi politikai helyzettel foglalkozó jelentésében.
Ügyvivői kormányt kell kineveznie a görög államfőnek, ha rövid időn belül nem sikerül megállapodásra jutnia a pártok vezetővel egy új kormány megalakításáról.

Az elnöki hivatal bejelentette, hogy Papuliasz vasárnapra magához kérette a kormányalakításra eddig felkért három párt vezetőit, utána pedig külön-külön a többi párt vezetőjével találkozik, hogy megpróbáljon kormányalakítási megállapodást kidolgozni velük. Amennyiben ez nem sikerül, az államfőnek 30 napon belül ki kell írnia az újabb választásokat, és azok megtartásáig ügyvivői kormányt kell kineveznie.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy pénteken kudarcot vallottak Evangelosz Venizelosznak, a PASZOK vezetőjének kormányalakítási tárgyalásai is. A politikus hivatalosan szombat délben tájékoztatja a kudarcról Karolosz Papuliasz államfőt, aki a következő néhány nap alatt még megkísérelheti, hogy kormányalakításra vegye rá a vezető pártok képviselőit. Ha ez is sikertelen lesz, akkor újra parlamenti választásokat tartanak, valószínűleg június 10-én vagy 17-én.

Az államfő néhány nappal ezelőtt elsőként a május 6-i választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia, majd a második helyezett Radikális Baloldal (Sziriza) vezetőjét bízta meg kormányalakítási tárgyalásokkal, azonban egyik politikus sem tudott élni a lehetőséggel, ahogyan pénteken a választásokon harmadik helyezett Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetője sem tudott megállapodni a nagy pártok vezetőivel egy új görög koalíciós kormány megalakításáról.


A pártok közötti legnagyobb nézetkülönbség a takarékossági program kérdésében alakult ki. Az Új Demokrácia és a PASZOK a nemzetközi szervezetek által is ösztönzött megszorító intézkedések programjának továbbvitele mellett állt ki, míg a Sziriza a takarékossági program elvetését akarja. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az Alexisz Ciprasz vezette baloldali radikális erő egy következő választáson már 28 százalékos támogatottságra számíthatna, ami 11 százalékponttal magasabb a Sziriza május 6-i választási eredményénél. A görög választási rendszerben az első helyen végzett párt bónuszként plusz 50 helyet kap a 300 fős törvényhozásban.

Ettől függ a további támogatás

Az államok kötelezettségei függetlenek a kormányok váltakozásától, a szerződéseket akkor is be kell tartani, ha egy előző kormány kötötte meg azokat – figyelmeztette Párizst és Athént pénteken a német külügyminiszter.

A német külügyminiszter szerint attól függ Görögország további európai pénzügyi támogatása, hogy a következő athéni kormány tartja-e magát a takarékosság és a reformok irányvonalához.

Guido Westerwelle a Die Welt című lap szombati számában megjelent állásfoglalásában kifejtette: „amennyiben egy új kormány egyoldalúan felmondja a megállapodásokat, nem lesznek újabb európai pénzsegélyek sem”. Hozzáfűzte, hogy „szeretnénk, ha Görögországnak sikerülne. Ezért segítünk. Görögországnak viszont a másik oldalról be kell tartania a reformígéreteit.”

Hasonlóan nyilatkoztak a fekete-sárga koalíció más vezető képviselői is. Volker Kauder, a CDU/CSU frakciójának vezetője a Focus című hetilapnak úgy nyilatkozott, hogy „világosak és nem tárgyalhatóak már újra azok a feltételek, amelyek közepette készek vagyunk a további segítségre”. Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára pedig kijelentette: ha a következő választás sem eredményez működőképes athéni kormányt, akkor Görögország számára már csak egyetlen alternatíva adódik: visszatérés a drachmához.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.