Teljesen megváltozhat a volt kormányfő helyzete + Videó

PR

2012. február 25., szombat 13:23

Az ukrán államfő jelezte, hogy a parlament előtt fekvő új büntető törvénykönyv lehetővé teszi Julija Timosenko volt kormányfő ügyének felülvizsgálatát.

A börtönbüntetését töltő Julija Timosenkónak dolgoznia kell, mihelyt azt az egészségi állapota lehetővé teszi – jelentette ki pénteken Alekszandr Liszickov, az ukrán büntetés-végrehajtás vezetője a RIA Novosztyi Ukraina hírügynökség hírportálja szerint. Írtunk arról is, az ukrán kormány nem engedélyezte a Julija Timosenkót vizsgáló kanadai orvoscsoportnak, hogy elvégezze a szükséges vizsgálatokat a börtönben betegeskedő volt ukrán miniszterelnökön.

Ukrán televízióknak pénteken adott nyilatkozatában Viktor Janukovics kijelentette, hogy jogszerű, az európai normáknak megfelelő megoldást akar Timosenko ügyében. Bár Janukovics nem beszélt az új büntető törvénykönyv részleteiről, elmondta, hogy annak alapján – az igazságszolgáltatás minden lépcsőjének végigjárása után – Timosenkónak lehetősége lesz kegyelmet kérni. Timosenko azonban a múltban már kizárta, hogy amnesztiáért folyamodjon az elnökhöz.

A volt miniszterelnököt tavaly októberben ítélték hét év börtönbüntetésre, mert bűnösnek találták hivatali hatalommal való visszaélés vádjában az Oroszországgal még 2009-ben aláírt gázmegállapodások kapcsán. Fellebbezését decemberben elutasították, így ügyvédjei a semmítőszékhez fordultak.

Timosenko ártatlannak vallja magát, s úgy véli, hogy az ellene indított eljárások – a gázmegállapodások mellett adócsalás és sikkasztás vádja miatt – politikai ellenfele, Janukovics személyes bosszújának részét képezik. Az ügy mély válságot robbantott ki Ukrajna és az Európai Unió között, mivel Brüsszel politikai jellegűnek tartja a Timosenkót célzó nyomozásokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.