Tényleg megindul a Nyugat-Balkán integrációja

2018. február 5., hétfő 22:02, frissítve: kedd 09:08

Tizenkét uniós tagállam az EU asztalához invitálja a Nyugat-Balkán hat, egyelőre még nem csatlakozott országát. Ausztria, Csehország, Észtország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia kormányainak közös, az Európai Bizottsághoz január végén benyújtott szakpolitikai javaslatában – amelyet a Reuters szerzett meg – tizenkét konkrét ötlet szerepel.

Mint írják, évente kellene uniós csúcsot tartani Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia kormányaival közösen. Sőt, a tizenkét tagállam úgy véli, jelentősen javítaná az EU-ról kialakult képet a hat nyugat-balkáni államban, ha azok miniszterei részt vehetnének a legfontosabb témákban – környezetvédelem, külpolitika, egészségpolitika, szállítmányozás – tartott uniós találkozókon. Erre eddig nem volt lehetősége ezeknek az államoknak, csak ad-hoc találkozókon és miniszteri szintű munkareggeliken lehettek jelen. A javaslatcsomag felveti, hogy

ki kellene terjeszteni az egész Balkánra az uniós roamingmentességet, valamint az EU vezetőinek többet kellene járnia a régió országaiba.

Hozzá kell tenni, az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker több állomásos balkáni körúton vesz majd részt a Balkánon – hétfőn megerősítették, hogy ez február végén lesz. Az uniós csúcsok kérdése is félig-meddig megoldott, hiszen májusban az uniós soros elnök Bulgária (amely annak ellenére, hogy a balkáni integráció szószólója, nincs a 12 javaslattevő tagállam között) rendez EU–Balkán csúcstalálkozót, júliusban pedig a kilépés folyamatának közepén álló Egyesült Királyság tart hasonló eseményt. – Ezek költségektől mentes megoldások, amelyek jelentősen javíthatják az Európai Unió megítélését a régióban – idézte a Reuters a javaslatcsomagot.

Tény, az Európai Unió az orosz és kínai befolyásszerzési kísérletektől megrettenve úgy döntött, uniós integrációs perspektívát nyújt a régiónak. Ennek konkrét jele az a kedden bemutatandó dokumentum, amely a Financial Times értesülése szerint

tartalmazza a két tagjelölt – Montenegró és Szerbia – számára a 2025-ös céldátumot.

Arról megoszlanak a vélemények, jó ötlet-e konkrét csatlakozási időpontot megadni a két országnak. Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter lapunknak arról beszélt január közepén Szófiában, hogy a dátum reális, és motiválja majd a két államot. Ezzel szemben sokan azzal érvelnek, hogy Románia és Bulgária is túl hamar csatlakozott, és máig nem hajtották végre a korrupció elleni igazságszolgáltatási reformokat – félő, hogy Szerbia és Montenegró esetében is ez történne.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy másik ország, Macedónia nyugati integrációja tekintetében a görögökkel fennálló névvita okoz gondokat. Ugyan a felek láthatóan közelednek a megállapodáshoz, az országok lakossága nem elégedett: legutóbb a múlt hétvégén volt 140 ezres tömeget megmozgató tüntetés Athénban. Az Európai Bizottság hétfőn közölte, nem foglal állást a kérdésben, a helyzet rendezését az Egyesült Nemzetek Szervezetére (ENSZ) hagyja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.06.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.