Tévécsatornát indított Irakban az Iszlám Állam

LD

2016. január 11., hétfő 16:07

Látványos internetes jelenléte után tévés fronton is erősített a terrorszervezet: vasárnap elkezdte a műholdas sugárzást az iraki Moszulban.

Tévécsatornát indított vasárnap Irakban az Iszlám Állam – számolt be róla a Daily Dot. Az erős internetes jelenlét után így műholdról is sugározhatják propagandájukat, mellyel ezúttal közel félmillió moszulit céloznak meg. A tévécsatorna indulásáról először a Csendben Lemészárolva (Being Slaughtered Silently) nevű rakkai újságírócsoport számolt be.

Hónapok óta ígérték az indítását

A BEIN HD4 nevű csatorna az egyiptomi Nilesaton keresztül sugározza műsorát: ennek a cégnek a legnagyobb részvényese az Egyiptomi Rádiós és Televíziós Szövetség. Azt még nem tudni, hogy az ISIS a Nilesat és az egyiptomi hatóság engedélyével indította-e el a tévét.

A vasárnapi bejelentés várható volt a Daily Dot szerint, miután az Iszlám Állam már hónapok óta ígérte egy tévéadó elindítását. A Hamasz és a Hezbollah hasonló módon már évek óta saját csatornát tart fenn.

Két éve, 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam az iraki Moszult, azóta a 2,5 milliós városból nagyjából kétmillióan menekültek el.

Jobban aggódnak a netes jelenlét miatt

A tévéadás helyett jobban aggasztja az amerikai és európai vezetőket, hogy az ISIS Twitteren és Facebookon is hatékonyan éri el híveit. Emiatt ültek össze a Fehér Ház és az Apple, a Google, a Facebook, a Microsoft, illetve a Twitter illetékesei, hogy arról egyeztessenek, miként lehetne korlátozni az ISIS jelenlétét a közösségi médiában. A Daily Dot szerint a techcégek vezetői készek támogatni az amerikai hatóságokat az Iszlám Állam elleni harcban.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.