Tiltakoznak a franciák, hogy Macron felesége hivatalosan is first lady legyen

MN

2017. augusztus 7., hétfő 12:12

A francia elnök, Emmanuel Macron terve, miszerint feleségét hivatalosan is a „first lady” státuszba emeli, erős ellenkezést vált ki a választók körében.

Több mint 150 ezren írták alá azt a petíciót, amely megtorpedózni hívatott, hogy Brigitte Macron irodát, munkatársakat és közpénzek feletti rendelkezési jogot kapjon. Mindez akkor, amikor az elnök támogatottsága amúgy is zuhanásba kezdett.

Az elmúlt havi közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy népszerűsége 7 százalékkal, 36-ra esett, ennyien állították, hogy örülnek új vezetőjüknek. François Hollande és Nicolas Sarkozy elnöksége ugyanezen időszakában 56 és 66 százalékon állt.

Macron már a kampányában is ígéretet tett arra, hogy tisztázza a mindenkori elnök feleségének státuszát, mivel szerinte a jelenlegi helyzet egyfajta álszentséget eredményez. „Szeretném, ha tiszták lennének a viszonyok, indítványozni fogom a helyzet megoldását – nyilatkozta akkoriban. – Az elnök házastársának kell, hogy legyen valamilyen szerepe a közéletben.”

Sem a francia alkotmány, sem a bevett protokoll nem biztosít hivatalos státuszt a mindenkori elnök partnerének, azon a területen tevékenykedhetnek, ahol a leginkább alkalmasnak találják magukat. Irodát tarthatnak fenn, és lehetnek segítőik, az összeg, amit elköltenek, évente 450 ezer euró, mintegy 135 millió forint körül mozog.

Ha a first lady státuszt hivatalossá tennék, az új, külön erre a célra elkerített költségvetéssel is járna. A terv sokak szerint komoly diszharmóniát eredményez, hiszen Macron épp azon dolgozik, hogy a politikusok családtagjai ne dolgozhassanak a közigazgatásban. Többek szerint a kérdést népszavazással kellene megoldani.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.