Tiltakoznak a franciák, hogy Macron felesége hivatalosan is first lady legyen

MN

2017. augusztus 7., hétfő 12:12

A francia elnök, Emmanuel Macron terve, miszerint feleségét hivatalosan is a „first lady” státuszba emeli, erős ellenkezést vált ki a választók körében.

Több mint 150 ezren írták alá azt a petíciót, amely megtorpedózni hívatott, hogy Brigitte Macron irodát, munkatársakat és közpénzek feletti rendelkezési jogot kapjon. Mindez akkor, amikor az elnök támogatottsága amúgy is zuhanásba kezdett.

Az elmúlt havi közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy népszerűsége 7 százalékkal, 36-ra esett, ennyien állították, hogy örülnek új vezetőjüknek. François Hollande és Nicolas Sarkozy elnöksége ugyanezen időszakában 56 és 66 százalékon állt.

Macron már a kampányában is ígéretet tett arra, hogy tisztázza a mindenkori elnök feleségének státuszát, mivel szerinte a jelenlegi helyzet egyfajta álszentséget eredményez. „Szeretném, ha tiszták lennének a viszonyok, indítványozni fogom a helyzet megoldását – nyilatkozta akkoriban. – Az elnök házastársának kell, hogy legyen valamilyen szerepe a közéletben.”

Sem a francia alkotmány, sem a bevett protokoll nem biztosít hivatalos státuszt a mindenkori elnök partnerének, azon a területen tevékenykedhetnek, ahol a leginkább alkalmasnak találják magukat. Irodát tarthatnak fenn, és lehetnek segítőik, az összeg, amit elköltenek, évente 450 ezer euró, mintegy 135 millió forint körül mozog.

Ha a first lady státuszt hivatalossá tennék, az új, külön erre a célra elkerített költségvetéssel is járna. A terv sokak szerint komoly diszharmóniát eredményez, hiszen Macron épp azon dolgozik, hogy a politikusok családtagjai ne dolgozhassanak a közigazgatásban. Többek szerint a kérdést népszavazással kellene megoldani.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.