Tiltakoznak a franciák, hogy Macron felesége hivatalosan is first lady legyen

MN

2017. augusztus 7., hétfő 12:12

A francia elnök, Emmanuel Macron terve, miszerint feleségét hivatalosan is a „first lady” státuszba emeli, erős ellenkezést vált ki a választók körében.

Több mint 150 ezren írták alá azt a petíciót, amely megtorpedózni hívatott, hogy Brigitte Macron irodát, munkatársakat és közpénzek feletti rendelkezési jogot kapjon. Mindez akkor, amikor az elnök támogatottsága amúgy is zuhanásba kezdett.

Az elmúlt havi közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy népszerűsége 7 százalékkal, 36-ra esett, ennyien állították, hogy örülnek új vezetőjüknek. François Hollande és Nicolas Sarkozy elnöksége ugyanezen időszakában 56 és 66 százalékon állt.

Macron már a kampányában is ígéretet tett arra, hogy tisztázza a mindenkori elnök feleségének státuszát, mivel szerinte a jelenlegi helyzet egyfajta álszentséget eredményez. „Szeretném, ha tiszták lennének a viszonyok, indítványozni fogom a helyzet megoldását – nyilatkozta akkoriban. – Az elnök házastársának kell, hogy legyen valamilyen szerepe a közéletben.”

Sem a francia alkotmány, sem a bevett protokoll nem biztosít hivatalos státuszt a mindenkori elnök partnerének, azon a területen tevékenykedhetnek, ahol a leginkább alkalmasnak találják magukat. Irodát tarthatnak fenn, és lehetnek segítőik, az összeg, amit elköltenek, évente 450 ezer euró, mintegy 135 millió forint körül mozog.

Ha a first lady státuszt hivatalossá tennék, az új, külön erre a célra elkerített költségvetéssel is járna. A terv sokak szerint komoly diszharmóniát eredményez, hiszen Macron épp azon dolgozik, hogy a politikusok családtagjai ne dolgozhassanak a közigazgatásban. Többek szerint a kérdést népszavazással kellene megoldani.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.