Timosenkóért is kiállt az Európa Tanács

PR

2012. január 26., csütörtök 23:59

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, amely ezen a héten plenáris ülésszakot tart Strasbourgban, csütörtökön elfogadott állásfoglalásában felszólította az ukrán hatóságokat, hogy ejtsék a volt kijevi kormánytagok – köztük Julija Timosenko korábbi miniszterelnök – ellen emelt vádakat.
Kanada és Németország felajánlotta az ukrán hatóságoknak, hogy öt orvost küld az erős hátfájástól szenvedő Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő kivizsgálására – közölte csütörtökön Kanada kijevi nagykövetsége.

Az állásfoglalásban arra kérték az ukrán államfőt, vegye fontolóra Timosenko szabadlábra helyezését, és tegye lehetővé, hogy a volt kormányfő induljon a közelgő parlamenti választásokon. Az ET parlamenti közgyűlése aggodalmának adott hangot Julija Timosenko egészségi állapotának rosszabbra fordulása miatt, és felszólította az ukrán hatóságokat, biztosítsák az egykori miniszterelnök „független orvosok” által történő megvizsgálását.

Az állásfoglalásban kemény hangon bírálták az ukrán igazságszolgáltatási rendszert és azt, hogy az ukrán büntető törvénykönyv alapján szokványos politikai döntéshozatali aktusokat utólag büntetőjogi tényállásként lehet értelmezni. Az ET parlamenti közgyűlése egyúttal alkotmányos reformra, valamint a választási törvény megváltoztatására is felszólította Ukrajnát.

Ez utóbbi ponttal kapcsolatban Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő, aki részt vesz az ET parlamenti közgyűlésének munkájában, telefonon arról tájékoztatta az MTI-t: román–moldovai–magyar együttműködésnek köszönhetően sikerült elfogadtatni és az állásfoglalásba bevenni azt a követelést is, hogy az ukrán központi választási bizottság a választókerületek határainak kijelölésekor vegye figyelembe, mely területeken laknak nagyobb számban nemzeti kisebbségekhez tartozók, és e kisebbségek számára legyen kedvező a határvonalak kijelölése.

Ez a szempont – erősítette meg az MTI-nek szintén telefonon nyilatkozó Gaudi Nagy Tamás jobbikos képviselő – az ukrajnai magyar, román, valamint bolgár kisebbség számára bír jelentőséggel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.