Tintin Brüsszelben: könnyezik a képregényfigura

Lakner Dávid

Lakner Dávid

2016. március 22., kedd 22:38, frissítve: szerda 09:35

Tintin is gyászol Brüsszel fekete napján: a belga karikaturisták ismét a képregényhős alakját idézték fel.

A Brüsszel repterén és metróállomásán történt keddi, véres terrortámadások után Tintin alakjához nyúlt több belga karikaturista, rajzoló vagy műkedvelő. Ahogy a francia AFP hírügynökség tudósítása is megjegyzi, a közösségi médiát, a Facebook-falakat elárasztották a Tintint ábrázoló rajzok, vagy eredeti képregénykockák.

A karaktert még a belga képregényrajzoló, a Hergé név alatt publikáló Georges Remi alkotta meg közel kilencven évvel ezelőtt, a figura pedig azóta is az ország amolyan nemzeti kincsének számít.

Könnyező Tintin a számítógép képernyőjén
Könnyező Tintin a számítógép képernyőjén
Fotó: Joel Saget / Europress/AFP

Most  sokan a szőke riporterről, barátjáról, Haddock kapitányról, illetve Milu (azaz Snowy) kutyáról készült rajzokat posztolnak, ezzel fejezve ki részvétüket az áldozatok iránt, illetve a megrendült Belgium felé. Az egyik képen Tintin könnyei vörös, sárga és fekete színben jelennek meg: ezek Belgium nemzeti zászlajának színei. Egy másikon épp a terrortámadásról hírt adó újságot olvassa, miközben Milu kutya csodálkozva kapja oda a fejét. Van olyan rajz is, amin Haddock vigasztalja Tintint, míg egy másikon Milut egy másik kutya.

Tintin alakja először 1929-ben bukkant fel a Le Petit Vingtième-ben, a Le XXe Siècle című belga lap gyerekmellékletében. Azóta jelent meg külön újság (Tintin magazin), film, rádiós, televíziós és színházbeli adaptáció is. A kisfiús kinézetű Tintin a Le Petit Vingtième riportereként dolgozik, egyszerre vannak felnőttes és gyermeki tulajdonságai. A sorozatot erős antikommunista él jellemezte (az egyik első önálló képregény történetben Tintin a Szovjetunióba látogat, ahol nem éppen kellemes élmények érik), Magyarországon nem merült fel a kiadása a rendszerváltás előtt.

A Tintin magazin Belgium legnépszerűbb képregényújságává vált, rajzolt bele az Asterixszel világhírre szert tevő René Goscinny és Albert Uderzo is.

A brüsszeli terrortámadásokról itt olvasható percről percre való tudósításunk.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.