Tizenhárom rendőrt öltek meg Egyiptomban

MTI

2016. március 20., vasárnap 09:09, frissítve: vasárnap 10:40

Iszlamista fegyveresek – egy öngyilkos merénylő közreműködésével – tizenhárom egyiptomi rendőrt öltek meg szombaton a Sínai-félszigeten lévő el-Arís városban egy ellenőrző pontnál, a merényletet az Iszlám Állam „egyiptomi ága” vállalta.

A hírügynökségek szerint először egy öngyilkos merénylő gépkocsival megközelítette az ellenőrző pontot, és ott felrobbantotta magát a járművel együtt. Az iszlamista fegyveresek ezután támadták meg az ott lévő rendőröket gránátvetőkkel, tizenhármat megölve közülük.

A terrorszervezet az interneten jelentette be, hogy vállalja a felelősséget az akcióért. „Hadműveletüket” a terroristák azzal indokolták: így akartak válaszolni arra, hogy az egyiptomi rendőrök az ellenőrző pontoknál „megalázó” módon ellenőrzik a muzulmán nőket, ami – mint fogalmaznak – az „iszlám erkölcs” megsértésének számít.

A Sínai-félsziget az észak-afrikai ország legveszedelmesebb terrorszervezete fellegvárának számít. A Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) elnevezésű szervezet két éve hűséget fogadott az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak, és azóta a dzsihadista hálózat egyiptomi ágaként tevékenykedik. Biztonsági szakértők szerint a helyi beduin törzsek számos tagja csatlakozott a milíciához.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.