Tizenöt embert helyeztek vád alá a párizsi merényletek ügyében

MTI

2017. november 10., péntek 21:01, frissítve: szombat 19:47

A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat ügyében eddig 15 embert vádoltak meg – közölte a párizsi főügyész.

Francois Molins azt reméli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolásának köszönhetően Irakban és Szíriában kézre kerülő dzsihadisták segítségével minden sötét foltra fény derülhet. Kijelentette, hogy a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

„Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandók együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhat, és megadhatja a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy megértsük, mi is történt” – fogalmazott a főügyész a France Info hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvet felvevő nyomozása során eddig 15 embert gyanúsítottak meg Franciaországban, Belgiumban és Törökországban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk az ügyben, a nyomozás során jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között” – mondta Francois Molins.

2015. november 13-án, miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert mészárolt le.

A belga–marokkói Abdelhamid Abaaoud neve, aki a párizsi kávéházi teraszok ellen végrehajtott merényletsorozatot vezethette, és feltehetőleg az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusában amerikai katonák által meghiúsított merénylet megrendelője is volt, több ügyben is előfordul. A terroristával a kommandósok a párizsi merényletek után egy rajtaütés során végeztek.

Az ügyész megerősítette, hogy az ügyben eljáró vizsgálóbíró az áldozatok hozzátartozóit októberben arról tájékoztatta, a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

A merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot Párizsban tartják fogva. A dzsihadistát decemberben Brüsszelben bíróság elé állítják, amiért 2016 májusában rendőrökre lőtt a belga fővárosban, ahol a párizsi merényletek után négy hónapig bujkált. Salah Abdeslam jelezte, hogy szeretne jelen lenni a belgiumi pernél, ezért Belgium és Franciaország között jelenleg egyeztetések folynak a férfi átszállításának körülményeiről.

A támadássorozat második évfordulóján, hétfőn Emmanuel Macron államfő a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak kíséretében ellátogat a merényletek valamennyi helyszínére.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.