Tízezrek tüntettek Szalonikiben a Macedónia név használata ellen

MTI

2018. január 21., vasárnap 19:44, frissítve: vasárnap 20:08

Több tízezren tüntettek vasárnap a görögországi Szalonikiben az ellen, hogy hivatalosan bekerüljön a szomszédos Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság végleges nevébe a Macedónia szó – jelentették a hírügynökségek. A rendőrség 40 ezer tiltakozóról, a szervezők 300-400 ezer emberről beszéltek, akik az ország minden tájáról érkeztek. A Nagy Sándor makedón király szobránál gyülekező tüntetők között voltak az Arany Hajnal újfasiszta párt támogatói és más mérsékeltebb politikai csoportosulások hívei, valamint Szaloniki püspöke, aki figyelmen kívül hagyta az athéni érsek felhívását, hogy tartózkodjanak a megmozdulástól.

A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Macedónia Görögország, Görögország Macedónia!" vagy „El a kezekkel Macedóniától!", és elutasítottak minden olyan megoldást, amely lehetővé teszi a Macedónia kifejezés használatát a szomszédos ország hivatalos nevében. Ezt a nevet fenn akarják tartani az észak-görögországi Macedónia tartománynak, amelynek Szaloniki a fővárosa.

A tüntetés előzménye, hogy Görögország és Macedóniai Volt Jugoszláv Köztársaság január 12-én megállapodott a névvitáról folyó tárgyalások felújításában.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban azonban kijelentette, hogy „nem abszurd" olyan megoldást találni, amelyben például földrajzi megszorításokkal szerepel a Macedónia név. – Lényeges, hogy kiküszöböljük a területi követelések minden lehetőségét – mondta.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.