Tóásó-ügy: reagált a bolíviai ügyész

2012. április 16., hétfő 20:46, frissítve: hétfő 21:07

Az ítélet megszületéséig akár másfél hónap is eltelhet a Tóásó-ügy érdemi tárgyalásának május 15-i megkezdése után – mondta hétfőn Marcelo Sosa bolíviai ügyész.

Az ügyészt – aki az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben vezette a nyomozást – az ABI bolíviai hírügynökség idézte a Patria Nueva elnevezésű rádiónak adott interjúja alapján. Sosa szerint az ítélet másfél hónapos megszületéséhez is arra van szükség, hogy a tárgyalást megszakítás nélkül folytassák.

A hét végén látott napvilágot a hír, amely szerint május 15-én ül össze a bolíviai bíróság az ügy érdemi szakaszának megtárgyalására, megkezdve a szóbeli meghallgatásokat. Pontosan három évvel ezelőtt, 2009 április 16-án a bolíviai Santa Cruz város egyik szállodájában a rendőrség kommandósai egy rajtaütés során lelőtték a magyar–horvát–bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A hatóságok szerint az úgynevezett terroristacsoport az elnök, Evo Morales ellen tervezett merényletet.

A rajtaütés két túlélője, a magyar Tóásó Előd és a horvát–bolíviai állampolgár Mario Tadic azóta a La Paz-i San Pedro börtön rabja.

Marcelo Sosa az ABI szerint maga is elismerte, hogy a per egész folyamatának „van határideje”, azaz a büntető törvénykönyv kimondja: egy eljárás időtartama legfeljebb három év lehet, annak lejárta után az ügyet le kell zárni. 

Tóásó a napokban Lukács Csaba újságírónak telefonon elmondta: a bolíviai hatóságok egy évvel a letartóztatása után hozták az új jogszabályt, amely meghosszabbítja az előzetes letartóztatás maximális idejét 18 hónapról 36 hónapra, de ez is lejár április 16-án.

„A 2010/007-es számú törvényt az én esetemben visszamenőlegesen alkalmazzák annak ellenére, hogy ezt tiltja minden nemzetközi egyezmény... Ez idáig nem kezdődött el a tárgyalás sem, nemhogy ítélet született volna az ügyemben. Hiába kértük az ügyvédemmel többször is a szabadlábra helyezésemet, folyamatosan halasztják a kérelmem megtárgyalását, másrészről pedig újabb és újabb indokokat találnak ki a bent tartásom érdekében” – mondta Tóásó az újságírónak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.