Több adót szeretne fizetni Soros György

MNO

2017. március 21., kedd 06:40, frissítve: kedd 11:41

Ők a leggazdagabbak, ezért megengedhetik maguknak, hogy többet fizessenek: levélben kért magasabb adót nyolcvan New York-i pénzember az állam kormányzójától, az aláírók között ott van Soros György is. A vagyonadó bevezetése itthon is felmerült, de a kormány elhatárolódott tőle.

Több adót szeretne fizetni több tucat gazdag New York-i – derül ki abból a levélből, amelyet New York állam mintegy 80 milliomos vagy milliárdos lakója írt hétfőn Andrew Cuomo New York-i kormányzónak 

A levél szerzői szerint a legvagyonosabbak megengedhetik maguknak, hogy több adót fizessenek, s így támogassák a helyi iskolákat, az utak és hidak építését és fenntartását, valamint a szegényeket és a hajléktalanokat támogató programokat.

Az aláírók között szerepel Steven Rockefeller, Abigail Disney és Soros György is. A levél legtöbb szerzője 650 ezer dollárnál (mintegy 186 millió forint) többet keres egy évben, s így az állam legtöbbet kereső 1 százalékához tartozik.

Többen közülük már tavaly is hasonló kezdeményezéssel fordultak a New York-i törvényhozáshoz, de akkor kérésüknek nem lett foganatja. Az Albanyben található New York-i törvényhozás demokrata többsége ugyan támogatja a gazdagok megadóztatását, de a szenátusban a legnagyobb frakcióval rendelkező republikánusok ellenzik az ötletet – írja az MTI.

Itthon Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt legutóbb a vagyonadó bevezetéséről – igaz, ez nem hazai milliárdosok ötlete volt, és nem is fogadták kitörő örömmel a javaslatot. „Azoknak a nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben a mi rovásunkra halmozták fel vagyonukat, tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és a társadalmi igazságérzetének megfelelően kell kivenniük részüket a közteherviselésből” – fogalmazott Botka.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonnal el is határolódott a szocialista javaslattól:  szerinte megdöbbentő lenne, ha az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne – és nem tartja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak.

Varga hozzátette, a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.