Több helyen ébredeznek a tűzhányók

Tóth Loretta

2012. augusztus 8., szerda 13:55, frissítve: szerda 14:49

Hamufelhő borítja a kék eget Mexikóban és Új-Zélandon is, ugyanis a csendes-óceáni szigetállamban egy több mint 100 éve szunnyadó vulkán mozgolódik, emellett pedig az aktivitás jelei mutatkoznak a Mexikóvárostól 70 km-re fekvő Popocatepetl tűzhányónál is.

Ébredezik Új-Zélandon a Tongariro-hegy vulkánja, amelyet a kutatók mindeddig a nem működő tűzhányók közé soroltak, ugyanis 1897 óta, azaz mintegy 115 éve nem mutatkoztak rajta az aktivitás jelei. Hétfőn – helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt – a vulkán sziklákat és nagy mennyiségű hamut lőtt a magasba hangos robbanások kíséretében.

Az új-zéladni vulkán környékét vastag hamuréteg borítja
Az új-zéladni vulkán környékét vastag hamuréteg borítja
Fotó: Europress/AFP

Egyelőre láva még nem folyik a tűzhányóból, azonban óriási hamufelhő lepi el a környéket, ezzel sok kellemetlenséget okozva a lakóknak. A több mint egy századot végig alvó tűzhányó aktivitásának köszönhetően több, a térségben közlekedő belföldi repülőjáratot töröltek, de a nemzetközi légi forgalmat egyelőre nem érinti a természeti jelenség.

Az új-zéladni vulkán környékét vastag hamuréteg borítja
Az új-zéladni vulkán környékét vastag hamuréteg borítja
Fotó: Europress/AFP

Hasonló forgatókönyv játszódik le a világ másik részén is: a Mexikóban található Popocatepetl vulkánnál szintén mozgolódást észleltek. A hétfőn kezdődő aktivitás a tűzhányó áprilisi kitörése óta a tűzhányó legjelentősebb tevékenységének tekinthető, azonban a helyiek szerint egyelőre nincs ok a félelemre. „Ez még semmi, csupán Don Goyo – ahogy a környék lakói becézik – köpködi a kis szivarjait, ez minden” – mondta a vulkántól nem messze lakó Fabian Sanchez.

A Popocatepetl Mexikóban
A Popocatepetl Mexikóban
Fotó: Europress/AFP

Néhány évvel ezelőtt a vulkán által kibocsátott hamufelhőnek köszönhetően szinte teljesen megbénult a nagy-britanniai légi közlekedés, miután egy izlandi tűzhányó kitörését követően a szigetország felé sodródott a vulkáni hamu. Mivel a finom összetételű hamufelhő nagy károkat képes okozni a repülőgépek hajtóműiben, több száz járatot – köztük számos Budapestre érkezőt is – töröltek, hogy megakadályozzanak egy esetleges légi katasztrófát.

Forrás: www.leparisien.fr ; www.lefigaro.fr

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.