Több mint 13 ezer halott a mérleg

PR

2012. május 27., vasárnap 17:44, frissítve: hétfő 10:47

Több mint 13 ezren, jobbára polgári személyek haltak meg a szíriai erőszakban, amely tavaly március közepén kezdődött a Bassár el-Aszad elnök rendszerével szembeni tüntetésekkel – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az OSDH adatai szerint legalább 9183 civil, a kormány fegyveres erőinek 3072 tagja és 794 katonaszökevény halt meg a 14 hónapja dúló erőszakban. A tűzszünet április 12-i hatályba lépése óta 1881 ember vesztette életét. Az OSDH a kimutatásaiban civilként tart számon minden szíriait, aki nem tagja a fegyveres erőknek, így azokat is, akik csatlakoztak a különféle milíciákhoz, és fegyvert fogtak a rendszer ellen.

Mint arról beszámoltunk, a dezertált szíriai kormánykatonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg az előző napi húlai mészárlás miatt azzal a kéréssel fordult a hazai ellenzék „baráti országaihoz”, hogy indítsanak „légi támadásokat” Bassár el-Aszad elnök erői ellen. Az ENSZ-megfigyelők eközben Húla térségébe siettek. Robert Mood tábornok elítélte és szörnyűséges tragédiának minősítette a Homsz közelében fekvő városban történt támadást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte szombaton az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács, miután közlése szerint előző nap legkevesebb 110-en haltak meg az ország középső részén, Húla városában a szíriai hadsereg támadása következtében.

„Véget kell vetni a gyilkolásra épülő kormányzásnak”

Erin Pelton nemzetbiztonsági szóvivő szavai szerint ami Szíriában pénteken történt, „egy illegitim rezsim aljas végakarata”. A Fehér Ház közölte, az Aszad-féle szíriai rezsimnek „elmondhatatlan, embertelen brutalitás” a válasza a békés politikai tiltakozásra.

Hillary Clinton külügyminiszter közölte, az Egyesült Államok azon lesz, hogy szövetségeseivel együtt növelje az Aszadra és „cimboráira” nehezedő nyomást, mert, mint fogalmazott, „véget kell vetni a gyilkolásra és félelemre épülő kormányzásuknak”.

A szíriai hadsereg helikopterei pénteken első ízben támadták a Bassár el-Aszad elnök rendszerét elutasító kurd településeket a török határ közelében, sokan megsebesültek. A kormányerők páncélos járművekkel törtek be Aleppo város utcáira, ahol rezsimellenes megmozdulások folytak.

Egyébként a G8-csoport vezetőinek múlt hétvégi tanácskozásán is téma volt Szíria. A megbeszélés során nem jött létre egyetértés az ország ügyében, mert Moszkva továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint nem támogatja az erőszakos rendszerváltást az országban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.