Több mint 150 újságíró ül a török börtönökben

MN

2018. február 14., szerda 14:44, frissítve: szerda 16:35

Törökországban 157 újságírót börtönöztek be szakmája gyakorlása miatt – közölte az Osztrák Újságíróklub honlapja. Az újságíró-szervezet egyben követeli a bebörtönzött török újságírók azonnali szabadon bocsátását.

Az ausztriai újságírók szervezete közli azt a folyamatosan frissülő listát is, amely a letartóztatott török újságírók nevét, munkahelyét, valamint letartóztatásának a dátumát tartalmazza.

Egyikük a Die Welt és a Tageszeitung című német lapok törökországi tudósítója, a török–német származású kettős állampolgár, Deniz Yücel, akit épp egy éve vettek őrizetbe a török hatóságok terrorizmus és kémkedés vádjával. Erdogan török elnök szerint Yücel kurd és német ügynök. A letartóztatás a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatát tovább terhelte.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán, az ARD német közszolgálati televízió Tagesthemen című műsorának adott interjújában azt mondta, úgy véli, Yücel szabadon engedésére rövidesen sor kerül, de a döntést nem ő hozza meg, hanem a bíróság, mivel „Törökország jogállam”.

Az újságírók aktuális névsorából kiderül, hogy az idei év másfél hónapja alatt már tíz újságírót tartóztattak le Törökországban, míg tavaly összesen csaknem harmincat. 2016-ban a százat is megközelítette a letartóztatott újságírók száma. 

A listát a másfél évvel ezelőtt lezajlott puccskísérlet után alapított, a független újságírásért küzdő, török újságíró-szervezet, a P24 hozta nyilvánosságra és gondozza.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.