Több mint 150 újságíró ül a török börtönökben

MN

2018. február 14., szerda 14:44, frissítve: szerda 16:35

Törökországban 157 újságírót börtönöztek be szakmája gyakorlása miatt – közölte az Osztrák Újságíróklub honlapja. Az újságíró-szervezet egyben követeli a bebörtönzött török újságírók azonnali szabadon bocsátását.

Az ausztriai újságírók szervezete közli azt a folyamatosan frissülő listát is, amely a letartóztatott török újságírók nevét, munkahelyét, valamint letartóztatásának a dátumát tartalmazza.

Egyikük a Die Welt és a Tageszeitung című német lapok törökországi tudósítója, a török–német származású kettős állampolgár, Deniz Yücel, akit épp egy éve vettek őrizetbe a török hatóságok terrorizmus és kémkedés vádjával. Erdogan török elnök szerint Yücel kurd és német ügynök. A letartóztatás a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatát tovább terhelte.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán, az ARD német közszolgálati televízió Tagesthemen című műsorának adott interjújában azt mondta, úgy véli, Yücel szabadon engedésére rövidesen sor kerül, de a döntést nem ő hozza meg, hanem a bíróság, mivel „Törökország jogállam”.

Az újságírók aktuális névsorából kiderül, hogy az idei év másfél hónapja alatt már tíz újságírót tartóztattak le Törökországban, míg tavaly összesen csaknem harmincat. 2016-ban a százat is megközelítette a letartóztatott újságírók száma. 

A listát a másfél évvel ezelőtt lezajlott puccskísérlet után alapított, a független újságírásért küzdő, török újságíró-szervezet, a P24 hozta nyilvánosságra és gondozza.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.