Több mint 25 ezer menekült bolyong Görögországban

MTI

2016. február 27., szombat 13:23, frissítve: szombat 19:39

Hírügynökségi jelentések szerint drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög–macedón határ teljes lezárása után. Az athéni sajtó reggel arról számolt be, hogy több mint 25 ezer menekült, illetve migráns – az újságok megfogalmazása szerint – „bolyong” az országban.

Az Athén–Szaloniki autópályán az éjszaka folyamán nagyobb csoportokban vonultak a menekültek északi irányba, sokan közülük a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A macedón határ mentén a legfrissebb jelentések szerint 5000 menekült tartózkodik.

A magyar határon is fokozódik a feszültség

Emelkedik szerb–magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban 500-an, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak naponta – mondta Bakondi György szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, így rövid időn belül le tudnák zárni a román–magyar zöldhatárt is.

A Skai televízió kora reggel arról számolt be, hogy a regisztrációs központok, illetve a befogadó táborok zsúfolásig teltek. Ugyancsak menekültekkel vannak tele az athéni parkok, valamint a pireuszi kikötő rakodóterületei. Közben a kikötőbe reggel egy komphajón újabb 500 menekült érkezett.

Sajtójelentések szerint a menekültek között sok a gyermek és az orvosi segítségre szoruló idős ember.

„A segélyszervezetek lehetőségeik határára jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába” – nyilatkozta a vöröskereszt egyik illetékese.

A görög hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy gyűjtsön adományokat a menekülteknek.

Este megnyitották a határt, de csak egy kicsit

Macedónia szombat délután meglepetésre megnyitotta határát a görög oldalon várakozó iraki és szíriai menekültek előtt, akik közül 300-nak lehetővé tette a belépést az országba.

A macedón hatóságok közölték, hogy legfeljebb 350 embert engednek be. Szombaton ugyanilyen számú, Macedóniába korábban beengedett menekült Gyevgyelijában felszállhatott egy vasúti szerelvényre, amely a macedón-szerb határra szállítja őket.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.