Több mint kétszáz migránst mentettek ki idén az Égei-tengeren

MTI

2016. január 4., hétfő 01:40, frissítve: hétfő 08:49

Az új év kezdete óta 217 migránst mentettek ki az Égei-tengeren négy mentőakció során – közölte a görög parti őrség vasárnap.

Az Égei-tenger keleti medencéjében nagyon cudar időjárás uralkodik erős széllel – közölte a parti őrség egyik szóvivője.

A migránsok többsége a szíriai polgárháború elől menekül, és dacára a hidegnek és a tengeren uralkodó rossz időjárásnak, továbbra is sokan igyekeznek elérni az Európai Unió területét.

Egy kétéves gyermek lehetett az idei évben a migránsválság első áldozata. A görög parti őrség közlése szerint a gyermeket egy hajótörést követően találták meg szombaton a török partok közelében fekvő Agathoniszi szigeténél, ahová halászok riasztották a hatóságokat. A migránsokat szállító, elsüllyedt bárkából 39 embert élve mentettek ki.

Vasárnap a legfrissebb adatok szerint 56 embert mentettek ki – közölte a parti őrség.

Ezrek érnek partot naponta

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint tavaly – december 29-ig bezárólag – 847 819 illegális bevándorló érkezett tengeri úton Törökországból Görögországba. Az utóbbi időben naponta legalább 3 ezren érnek partot az európai uniós ország területén a görög kormány közlése szerint.

Az Égei-tengeren 2015-ben több mint 700 ember vesztette életét a viszonylag rövid, de veszélyes vízi uton Törökország és Görögország között.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.