Több mint száz halottat követelt az esőzés

MNO-KA

2011. október 19., szerda 08:34

Több mint száz ember vesztette életét a Közép-Amerikát több mint egy hete sújtó esőzések következtében, s hétszázezer ember háza vagy termése pedig odaveszett a kedden közölt adatok szerint.

Továbbra is Guatemala és Salvador a leginkább érintett két ország. Guatemalában 34 ember halt meg, többségük földcsuszamlásban, s félmillió ember házát vagy termését tette tönkre az özönvíz. Salvadorban 32 ember vesztette életét. A két országban helyenként 1200 milliméter csapadék esett, ami háromszorosa a megszokottnak.

Az özönvízszerű esőzéseket két egymást követő trópusi ciklon okozta, az egyik a Csendes-óceán, a másik a Karib-tenger térségéből érkezett és végzett jelentős pusztítást a szegény közép-amerikai országokban.

Hondurasból 13, Nicaraguából 8, Costa Ricából pedig négy halálesetet jelentettek. Hondurasban 8000 hektár termőföldön ment tönkre a vetés, Guatemalában, ahol a lakosság 15 százaléka, azaz mintegy kétmillió ember alultáplált, a kukorica- és a babtermés egy részét elverte az eső. Jelentős a kár az infrastruktúrában is, utak, hidak, villany- és telefonvezetékek rongálódtak meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.