Több száz munkás kezdett tüntetni

PR

2011. december 2., péntek 15:48

Több száz munkás kezdett tüntetésbe csütörtökön egy elektronikai cég sanghaji gyártóegységénél a vállalat munkatársainak tömeges elbocsátása elleni tiltakozásul, és a megmozdulás pénteken is folytatódott.

Az amerikai China Labor Watch emberi jogi csoport információi szerint az eset a szingapúri székhelyű, Hi-P International gyártóegységénél történt. Az Apple, a Motorola és a Hewlett Packard beszállítójaként is üzemelő vállalat munkásai azután kezdtek sztrájkba, hogy a Hi-P szerdán ezer fő elbocsátását jelentette be. A tömeges elbocsátás oka, hogy a magas költségek és a visszaeső megrendelések miatt a cég vezetése úgy döntött, máshová helyezi át gyártását.

Fotó: Reuters

A munkások azt állítják, a vállalat vezetése nem értesítette őket előzetesen a döntésről, s nem kínált fel elfogadható kompenzációt. A tüntető dolgozók egy része a rendőrökkel is összecsapott, ennek során néhányan könnyebben megsebesültek. A sztrájk pénteken is folytatódott, a gyár kapuinál 300-400 munkás gyűlt össze, akik az AP hírügynökségnek azt mondták, több információt és jobb feltételeket akarnak. Mások a munkásokat érintő szabályok megszegésével vádolták a céget, mondván, alkalmanként 18-19 óra munkára is fogta őket a vállalat.

Fotó: Reuters

Az esetről egyelőre sem a vállalat vezetése, sem a sanghaji hatóságok nem nyilatkoztak. A megmozdulás csak egyike az elmúlt hónapok országszerte mind gyakoribb munkástüntetéseinek. November közepén több mint tízezer munkás tüntetett a dél-kínai Kuangtung (Kanton) tartománybeli Sencsenben és Tungkuangban a túlóradíj csökkentése és a létszámcsökkentés miatt. Az elégedetlenség oka leggyakrabban az európai és amerikai exportpiacok gyengeségének következtében visszaeső kereslet csökkenése, amely a termelőipart érinti legsúlyosabban. Az ágazat szereplőinek gondjait a hazai gazdaság lassulása és a szűk hitelfelvételi lehetőségek is tovább növelik.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.