Többé nem fordulhat elő a luxushajókkal

2012. március 1., csütörtök 21:18, frissítve: csütörtök 21:49

Az olasz kormány csütörtökön rendeletet fogadott el, amely megtiltja a tengerjáró hajóknak, hogy túl közel menjenek a partokhoz, ami a Costa Concordia luxushajó január 13-i, Giglio szigete mellett bekövetkezett, 32 halálos áldozatot követelő balesetének fő oka volt.
Kikötött a Seychelle-szigeteki Victoriában csütörtökön a korábban bajba jutott Costa Allegra olasz tengerjáró hajó. A Costa Crociere cég egy másik óceánjárója, a Costa Concordia január 13-án zátonyra futott és felborult az olasz partoknál, Giglio szigetének közelében. A balesetben 25 személy meghalt, heten eltűntek. A Costa Allegrán a társaság tájékoztatása szerint senki sem sérült meg a gépháztűz következtében.

Ezentúl az óceánjárók két tengeri mérföldnél (3,7 kilométer) közelebb nem kerülhetnek nemzeti parkokhoz és természetvédelmi területekhez (Giglio szigete a védett toscanai szigetvilág része) a Corrado Clini környezetvédelmi és Corrado Passera gazdaságfejlesztési miniszter által aláírt rendelet szerint. A tilalom vonatkozik azokra a Szardínia és Toscana menti vizekre is, ahol védett cetfélék (bálnák, delfinek stb.) élnek.

Mihelyt felépül majd az új kikötő számukra, akkortól a 40 ezer tonnásnál nagyobb hajók a velencei lagúnákba sem úszhatnak be. A beruházás előreláthatólag 30 millió euróba kerül. Ezzel remélik elejét venni annak, hogy a nagyobb hajók viszonylag közel menjenek a városközponthoz, és az általuk keltett hullámverés a palotákat veszélyeztesse.

Velencében egyre nagyobb az ellenállás a luxushajó-invázióval szemben. Évente 1,6 millió látogató érkezik a lagúnák városába ilyen hajókkal. Ez 1997 óta 439,9 százalékos növekedést jelent. Ezzel Velence az európai rangsorban a tizedikről a negyedik helyre lépett elő. Ám ezért súlyos árat kell fizetni. Minden egyes hajó olyan környezeti károkat okoz, mint 14 ezer gépkocsi együttvéve – emlékeztetett Giorgio Orsoni polgármester.

A Costa Concordia fedélzetén 4229 ember tartózkodott – közte 3200 turista 60 országból és mintegy ezerfőnyi személyzet –, amikor zátonyra futott Giglio szigete mellett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.