Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja

MTI

2018. március 13., kedd 15:57, frissítve: kedd 17:56

Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja, miközben új politikai irányvonalat készül elfogadni a phenjani rezsimmel szemben – mondták japán kormányzati források kedden. A döntésre azután került sor, hogy Szuh Hun dél-koreai hírszerzési vezető tájékoztatta a japán kormányt phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről.

Abe Sinzó japán miniszterelnök kabinetje korábban óva intett a párbeszédtől Észak-Koreával, de most úgy véli, hogy új esély adódott a Phenjan parancsára évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyének felgöngyölítésére – árulták el a források.

A dél-koreai elnöki palota keddi közleménye szerint Abe korábbi állításával szemben azt mondta Szuhnak: nem hiszi, hogy Észak-Korea a korábbiakhoz hasonlóan most is időhúzásra használná a diplomáciát. Phenjan előzőleg sokszor azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy időt nyerjen rakéta- és atomprogramja fejlesztésére.

„Ha meg akarjuk oldani a túszejtések kérdését, nélkülözhetetlen a közvetlen párbeszéd Kim Dzsongunnal” – mutatott rá a miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője. A csúcstalálkozóra a két ország kapcsolatainak helyreállításához is szükség lenne – tette hozzá egy vezető kormány-tisztségviselő.

Legutóbb 2004-ben voltak legmagasabb szintű tárgyalások a felek között, amikor Koizumi Dzsunicsiró japán kormányfő találkozott a néhai Kim Dzsongillel Phenjanban.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amit Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzsein államfő április végén találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelső szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójuk várhatóan május végén lesz.

Abe a jövő hónap elején az Egyesült Államokba utazik, hogy egyeztesse országa Észak-Korea-politikáját Trumppal. „Ha csúcstalálkozót tartanak Japán és Észak-Korea között, akkor figyelemmel kell kísérnünk az Egyesült Államok és Dél-Korea lépéseit” – közölte egy kormányzati forrás.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.