Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja

MTI

2018. március 13., kedd 15:57, frissítve: kedd 17:56

Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja, miközben új politikai irányvonalat készül elfogadni a phenjani rezsimmel szemben – mondták japán kormányzati források kedden. A döntésre azután került sor, hogy Szuh Hun dél-koreai hírszerzési vezető tájékoztatta a japán kormányt phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről.

Abe Sinzó japán miniszterelnök kabinetje korábban óva intett a párbeszédtől Észak-Koreával, de most úgy véli, hogy új esély adódott a Phenjan parancsára évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyének felgöngyölítésére – árulták el a források.

A dél-koreai elnöki palota keddi közleménye szerint Abe korábbi állításával szemben azt mondta Szuhnak: nem hiszi, hogy Észak-Korea a korábbiakhoz hasonlóan most is időhúzásra használná a diplomáciát. Phenjan előzőleg sokszor azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy időt nyerjen rakéta- és atomprogramja fejlesztésére.

„Ha meg akarjuk oldani a túszejtések kérdését, nélkülözhetetlen a közvetlen párbeszéd Kim Dzsongunnal” – mutatott rá a miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője. A csúcstalálkozóra a két ország kapcsolatainak helyreállításához is szükség lenne – tette hozzá egy vezető kormány-tisztségviselő.

Legutóbb 2004-ben voltak legmagasabb szintű tárgyalások a felek között, amikor Koizumi Dzsunicsiró japán kormányfő találkozott a néhai Kim Dzsongillel Phenjanban.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amit Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzsein államfő április végén találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelső szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójuk várhatóan május végén lesz.

Abe a jövő hónap elején az Egyesült Államokba utazik, hogy egyeztesse országa Észak-Korea-politikáját Trumppal. „Ha csúcstalálkozót tartanak Japán és Észak-Korea között, akkor figyelemmel kell kísérnünk az Egyesült Államok és Dél-Korea lépéseit” – közölte egy kormányzati forrás.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.