Tömegtüntetések az Egyesült Államokban a fegyveres erőszak ellen

2018. március 24., szombat 21:32, frissítve: vasárnap 14:19

Diákok és a velük szimpatizálók százezrei vesznek részt Egyesült Államok-szerte a fegyveres erőszak elleni felvonulásokon. A washingtoni tüntető tömeget a legutóbbi, floridai iskolai tömegmészárlás túlélői vezetik. A tüntetéseket a March for our Lives (Felvonulás az életünkért) elnevezésű fegyverellenes mozgalom szervezte, írja a Guardian.

A központi, washingtoni tüntetéshez kapcsolódóan több mint nyolcszáz felvonulást rendeznek szerte a világon, például Londonban, Tokióban, Mumbaiban a több száz egyesült államokbeli helyszín mellett. A szervezők azt remélik, hogy ez a tüntetés lesz a legnagyobb Washingtonban a vietnami háború ellen tiltakozó felvonulások óta.

A tüntetésen központi szerepet játszó tizenéves fiatalok a szüleik generációját próbálják rászorítani arra, hogy ténylegesen töröljék el a fegyveres erőszakot a társadalomból. A felszólalók nagyobb részt fegyveres erőszak túlélői, illetve lelőtt fiatalok hozzátartozói. A 17 éves Edna Chavez például elmondta, hogy a bátyját megölték, ő maga pedig előbb tanulta meg, hogy a lövések hallatán le kell kuporodnia földre, minthogy olvasni tudott volna.

Egy sorstársa, a chicagói gimnazista Trevon Bosley, akinek bátyját ugyancsak megölték, így szólt: „Azon fiatalok nevében beszélek itt, akik félnek, hogy lelövik őket a benzinkúton, a moziban, a buszmegállóban a templomban vagy éppen az iskolában.” Yolanda Renee King, Martin Luther King Jr. unokája nagyapja emlékét idézve így szólalt meg: „Van egy álmom, mégpedig az, hogy ebből elég volt. És az, hogy meg kell tisztítanunk a világot a fegyverektől. Pont.”

Donald Trump elnök eközben pedig a floridai West Palm Beachben lévő golfklubjában piheni ki a nehéz hét fáradalmait. A franciaországi terrortámadás áldozatairól megemlékezett a Twitteren, de a washingtoni tüntetésről egy szót sem ejtett.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.