Török offenzíva: visszafogott háborút kér Amerika

MN

2018. január 23., kedd 14:12, frissítve: kedd 15:44

Önmérsékletre szólította fel kedden Törökországot az amerikai védelmi miniszter az Észak-Szíriában folytatott katonai műveleteiben. James Mattis szerint az Ankara által indított offenzíva megnehezíti a menekültek békés visszatérését a térségbe, és terrorszervezetek előtt nyithatja meg a kaput – írja az MTI.

– Az al-Kaida és az Iszlám Állam nyilvánvalóan kihasználhatja, hogy most nem rá összpontosítunk. Ráadásul a katonai művelet súlyosbíthatja a Szíriára nehezedő humanitárius válságot; Afrín térsége már kezdett stabilizálódni, kezdtek visszatérni a menekültek, beindultak a humanitárius segélyek. A török offenzíva most tönkreteszi az erőfeszítést – mondta az amerikai védelmi miniszter újságíróknak indonéziai látogatásán.

A védelmi miniszter jelezte: bár komolyan veszik Törökország legitim biztonsági aggályait, úgy látják, az erőszak fellángolása Afrín térségében újra zavart kelt Szíria egyik viszonylag nyugodt körzetében. Épp ezért az Egyesült Államok arra kéri Törökországot, hogy mind az offenzíva erejét, mind az időtartamát tekintve tartsa korlátok között az észak-szíriai hadműveleteit.

A visszafogott figyelmeztetés is mutatja, hogy Amerika nem igazán tudja kezelni a kényes diplomáciai helyzetet: egy NATO-szövetségessel, méghozzá a NATO második legnagyobb haderejét felmutató állammal került szembe. A konfliktus kialakulásában pedig nagy szerepet játszott az is, hogy az Egyesült Államok 30 ezres, kiképzett és felfegyverzett határvédelmi alakulatot akart felállítani a térségben a mérsékelt Szíriai Demokratikus Erők tagjaiból, hogy így akadályozza meg a dzsihadisták szíriai visszatérését – csakhogy a határvédelmi alakulat törzsét a Törökországgal szemben álló kurd osztagok jelentették volna.

Ankara négy napja indított offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja, és többször élesen bírálta az Egyesült Államokat amiatt, hogy támogatást nyújt az SDF-nek. Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A török vezetés célja, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken 30 kilométeres szélességben – az offenzíva során minden szomszédos tartományból össztűz zúdult Afrínra, a török erőket ugyanis turkomán fegyveresek és a szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) csapatai is támadják. A hadművelet során napok alatt több száz rakéta és gépágyúlövedék csapott be az 1800 négyzet-kilométeres, kurdok uralta tartomány területén, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint pedig hétfő estig legalább 21 civil, köztük 6 gyermek is életét vesztette a harcokban.

A kurd milíciák ugyanakkor ellentámadásba lendültek, és visszaszerezték azon területek nagy részét, amelyeket a vasárnapi török offenzíva során foglaltak el tőlük.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.