Török oktatókat bocsátottak el Azerbajdzsánban

MTI

2016. augusztus 17., szerda 18:51

Ötven török állampolgárságú oktatót bocsátottak el a Fethullah Gülen hitszónok oktatási hálózatához tartozó Kaukázusi Egyetemről (Qafqaz University) Azerbajdzsánban – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.

A török oktatók elbocsátását a bakui olajipari egyetem rektora, Elmar Qasimov rendelte el. A Qafqazt július végén csatolták a fővárosi felsőoktatási intézményhez.

A TASZSZ kifejtette: a Qafqazról azt tartották, hogy Fethullah Gülen oktatási hálózatához kötődik. Törökország azzal vádolja a hitszónokot, hogy a júliusi puccskísérletet ő tervelte ki.

A Qafqaz  török rektora lemondott, miután intézményét az olajipari egyetemhez csatolták. Az azeri média nem zárja ki azt sem, hogy az elbocsátott török oktatók Gülen hívei lehettek – írta a TASZSZ.

Professzorok, dékánok, tanszékvezetők

A Qafqazinfo bakui hírügynökség jelentése szerint Qasimov a döntést azzal indokolta, hogy lejártak a török oktatókkal kötött szerződések, és nem hosszabbítják meg őket. Qasimov elmondta azt is, hogy az elbocsátott oktatók között vannak professzorok, dékánok és tanszékvezetők is, a hónap végéig pedig mindannyian elhagyják Azerbajdzsánt, és visszatérnek Törökországba. Hozzátette: a megüresedett pozícióikra már helyi alkalmazottakat neveztek ki.

Eldar Sultanov, az azeri főügyészség szóvivője hétfőn jelentette be, hogy büntetőeljárást indítottak a hitszónok „terrorista szervezetének tagjai ellen az ország területén folytatott, törvénybe ütköző cselekedeteik megakadályozása érdekében”.

Bár egyelőre nem tudni, ki ellen irányul az eljárás, a Haqqin.az hírportál még aznap arról számolt be, hogy megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésére az Ali Kerimli vezette azeri Nyugat-barát ellenzék szoros együttműködéséről a Gülen mozgalmához tartozó intézményekkel.

Az azerbajdzsáni médiahatóság röviddel a sikertelen török puccskísérletet követően felfüggesztette a magántulajdonú ANS médiacsoport egyik televíziójának sugárzását, mert leadott egy interjút a hitszónokkal, illetve felfüggesztették több Gülen-iskola működését is.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.