Török oktatókat bocsátottak el Azerbajdzsánban

MTI

2016. augusztus 17., szerda 18:51

Ötven török állampolgárságú oktatót bocsátottak el a Fethullah Gülen hitszónok oktatási hálózatához tartozó Kaukázusi Egyetemről (Qafqaz University) Azerbajdzsánban – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.

A török oktatók elbocsátását a bakui olajipari egyetem rektora, Elmar Qasimov rendelte el. A Qafqazt július végén csatolták a fővárosi felsőoktatási intézményhez.

A TASZSZ kifejtette: a Qafqazról azt tartották, hogy Fethullah Gülen oktatási hálózatához kötődik. Törökország azzal vádolja a hitszónokot, hogy a júliusi puccskísérletet ő tervelte ki.

A Qafqaz  török rektora lemondott, miután intézményét az olajipari egyetemhez csatolták. Az azeri média nem zárja ki azt sem, hogy az elbocsátott török oktatók Gülen hívei lehettek – írta a TASZSZ.

Professzorok, dékánok, tanszékvezetők

A Qafqazinfo bakui hírügynökség jelentése szerint Qasimov a döntést azzal indokolta, hogy lejártak a török oktatókkal kötött szerződések, és nem hosszabbítják meg őket. Qasimov elmondta azt is, hogy az elbocsátott oktatók között vannak professzorok, dékánok és tanszékvezetők is, a hónap végéig pedig mindannyian elhagyják Azerbajdzsánt, és visszatérnek Törökországba. Hozzátette: a megüresedett pozícióikra már helyi alkalmazottakat neveztek ki.

Eldar Sultanov, az azeri főügyészség szóvivője hétfőn jelentette be, hogy büntetőeljárást indítottak a hitszónok „terrorista szervezetének tagjai ellen az ország területén folytatott, törvénybe ütköző cselekedeteik megakadályozása érdekében”.

Bár egyelőre nem tudni, ki ellen irányul az eljárás, a Haqqin.az hírportál még aznap arról számolt be, hogy megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésére az Ali Kerimli vezette azeri Nyugat-barát ellenzék szoros együttműködéséről a Gülen mozgalmához tartozó intézményekkel.

Az azerbajdzsáni médiahatóság röviddel a sikertelen török puccskísérletet követően felfüggesztette a magántulajdonú ANS médiacsoport egyik televíziójának sugárzását, mert leadott egy interjút a hitszónokkal, illetve felfüggesztették több Gülen-iskola működését is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.