Török puccskísérlet: több mint száz elfogatóparancsot adtak ki

MN

2017. október 5., csütörtök 13:08, frissítve: csütörtök 13:35

A tavalyi törökországi puccs miatt indult egyik perben 47 vádlottból 42-t bűnösnek találtak, ebből 34 embert életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek. Ebben az eljárásban konkrétan az Erdogan elnök ellen megkísérelt merénylettel kapcsolatban állították elő a gyanúsítottakat. A puccs napján az elnök egy vidéki szállodában volt családjával, a török ügyészek szerint a vádlottak ide törtek be azzal a céllal, hogy megöljék az államfőt. Erdogant viszont figyelmeztették az akcióra, és így már korábban el tudott menekülni a településről – a Financial Times szerint.

Erdoganék szerint a háttérből Fethullah Gülen Amerikában élő török hitszónok mozgatta a szálakat, bár maga Gülen ezt következetesen cáfolta. A kérdésben nem foglalt állást a bíróság. Törökországban összesen 40 ezer ember áll bíróság előtt a 2016-os puccsal összefüggésben, Erdogan elnök pedig arról beszélt, hogy a halálbüntetést is visszahozná, ha megszavazza a török parlament.

Emellett újabb 133 minisztériumi dolgozó ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökországban, akik szintén kapcsolatban állhattak a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló alapján a tisztogatási hullám ezúttal a pénzügyi, továbbá a munkaügyi és társadalombiztosítási tárcát érinti. A gyanúsítottak közül néhányan még a napokban is a munkahelyükön dolgoztak, túlnyomó többségüket azonban már korábban elbocsátották állásából. A török vezetés az 1999 óta – önkéntes száműzetésben – az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát vádolja a tavalyi nyári puccskísérlettel, de ő következetesen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A minisztériumi alkalmazottakat azzal gyanúsítják, hogy felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint a hatalomátvételi kísérletet is szervezték – írja az MTI.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül a hatalomátvételi incidenshez. Az országban közel 15 hónapja rendkívüli állapot van érvényben.

Mivel a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is, az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő válasza a hatalomátvételi kísérletre túlzó, az elnök hatalmának központosítására használja fel a történteket, és ezáltal egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.