Törökország lezárja határát Kurdisztán előtt

MTI

2017. október 5., csütörtök 17:52, frissítve: csütörtök 18:03

Törökország lezárja szárazföldi határát és légterét az észak-iraki kurd autonóm régió előtt, válaszul a térség függetlenné válását támogató szeptember 25-ei népszavazásra – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön ankarai palotájában az ország főként kurdok lakta keleti és délkeleti részéből érkezett véleményformálók előtt.

A török elnök ugyanakkor nem részletezte, hogy az intézkedésre mikor kerül sor pontosan.

A délkelet-törökországi Habur határátkelőnél a múlt hétfői referendum óta fokozottan ellenőrzik az észak-iraki térségből érkezőket. Erdogan már akkor jelezte: az elkövetkező napokban mindkét irányban lezárják a forgalmat.

A török kormány a haburi mellett más, alternatív határátkelők kiépítését is tervezi, ugyanis Bagdaddal, Irak központi vezetésével fenn akarja tartani a kereskedelmi kapcsolatokat. Az egyik lehetséges helyszín a Haburtól 10 kilométerre nyugatra fekvő Ovaköy település. Onnan a kurd régió megkerülésével Tell-Áfáron keresztül vezetne az út az arab ország belsejébe. A Dünya török gazdasági napilap adatai szerint az Irakba irányuló török export 80-85 százalékát nem az északi, hanem a középső és a déli országrész öleli fel.

Törökország egy másik gazdasági szankció keretében múlt péntek óta nem közlekedtet repülőjáratokat az autonóm régióba.

A szeptember 25-i referendumon a szavazók 93 százaléka voksolt igennel arra, hogy az észak-iraki Kurdisztán és a körülötte lévő, részben kurdok lakta területek független állammá alakuljanak.

A népszavazás után Irak központi kormánya hiába követelte Erbíltől a szomszédos Törökország, Irán és Szíria felé vezető átkelőhelyek átadását. Bagdad ezért jelezte: a Törökországban és Iránban közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről fogják átvenni a kurdisztáni határállomások ellenőrzését, köztük a haburiét is.

A környező államok közül elsősorban Törökország és Irán tart attól, hogy Észak-Irak esetleges önállósága felerősítené a területükön élő többmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Erdogan csütörtöki beszédében Maszúd Barzani iraki kurd elnökre utalva úgy fogalmazott: „nem engedhetjük, hogy némelyek gyermekkori álmainak megvalósítása miatt veszélybe sodorják térségünk és országunk biztonságát”.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.