Történelmi lépés a miniszterelnök bocsánatkérése

MNO

2013. február 22., péntek 19:04

Történelmi tettként értékelik a vezető cseh napilapok pénteken Petr Necas cseh miniszterelnök csütörtöki müncheni beszédét, amelyben bocsánatot kért a szudétanémetektől a második világháború utáni kitelepítésükért Csehszlovákiából.

A Lidové Noviny szerint Necas megértette: a bajorok szíve megnyeréséhez a szudétanémetektől való bocsánatkérésen át vezet az út. A néhány millió volt csehszlovák állampolgár ugyanis a modern Bajorország egyik alappillérét alkotja. Rámutat, hogy Necasnak nagyon óvatosan kellett eljárnia, miután a szudétanémetek kitelepítésével összefüggő Benes-dekrétumok vihart keltettek a cseh elnökválasztás második fordulójában.

A kormányfő ezért politikailag nagyon ügyesen megismételte az 1997-es cseh-német megbékélési nyilatkozat egyik bekezdését, amelyben benne van a cseh bocsánatkérés. Ehhez hozzátette azt, amit minden tisztességes cseh kormányfőnek már régen el kellett volna mondania: a csehek és a németek évszázadokon keresztül együtt éltek Csehországban, ami nagyon értékes örökség, és erre építeni kell.

Petr Necas, Csehország miniszterelnöke
Petr Necas, Csehország miniszterelnöke
Fotó: Europress/AFP

„Necas bajorországi beszédében a jóhiszeműen gondolkodó csehek eljutottak a lehetséges határáig. Most az lenne a jó, ha a jég a másik oldalon is megtörne, tehát a kitelepítettek, a volt polgártársaink oldalán is. Esetleg egy bocsánatkérés formájában azért, hogy kollaboráltak a nácikkal, és részük volt a demokratikus Csehszlovákia szétverésében” – záródik a konzervatív napilap jegyzete.

A miniszterelnök beszéde sokkoló és tragikus?

A Hospodárské Noviny szerint ha Petr Necas zavaros kormányzása idejéből valami fennmarad, akkor az a miniszterelnöknek a bajor tartományi parlamentben elmondott beszéde.

A cseh miniszterelnöknek a bajor tartományi parlament előtt Münchenben csütörtökön elhangzott beszéde „nagy áttörés” a cseh-német kapcsolatokban – állítja Karel Schwarzenberg, a cseh diplomácia irányítója.

A neves gazdasági és politikai napilap ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy Necas „történelmi” beszédét Petr Hájek, Václav Klaus államfő egyik legfőbb tanácsadója azonnal „sokkolónak és tragikusnak” minősítette, azzal, hogy a kormányfő ezzel megnyitotta az utat a kitelepítettek vagyoni követelései előtt.

Az újság szerint a helyzet paradox: Klaus környezete azt kritizálja, amivel Klaus nemrégiben dicsekedett, azt állítván, hogy érdemei vannak a cseh-német megbékélési nyilatkozat elfogadásában. Necas beszédében szó szerint ennek a dokumentumnak az egyik részét idézte, amit Klausék úgy látszik, nem vettek észre. A nyilatkozat a kárpótlás lehetőségét teljes mértékben kizárja.

Klaus sajátos történelemszemléletének folytatása nagy valószínűséggel biztosítva van, mert Milos Zeman az új elnök szintén politikai érdekeinek megfelelően használta ki a választáskor a szudétanémet témát – jegyzi meg a Hospodárské Noviny.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.