Tovább folyik a vérontás

LM

2012. május 12., szombat 21:33, frissítve: vasárnap 12:01

Négy civil és a hadsereg négy katonája vesztette életét szombaton a kormányellenes lázadás sújtotta Szíriában dúló erőszakos cselekményekben, amelyek annak ellenére folytatódnak, hogy már az arab országban tartózkodik a tűzszünet betartását ellenőrző ENSZ-megfigyelőknek csaknem a fele – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet.

Tájékoztatása szerint egy civilt az ország középső részén fekvő Hama tartományban ölt meg a kormánykatonák által kilőtt rakéta, egy másikat pedig egy orvlövész lőtt agyon a kelet-szíriai Deir-ez-Zór térségében. Két másik civilt az északnyugati Idlíb tartományban öltek meg a biztonsági erők házkutatások közben.

A déli Deraa város és a közép-szíriai Homsz térségében, valamint Idlíbben a kormánykatonák ismét összecsaptak a hadseregből dezertált és az ellenzék oldalára átállt katonákkal. Ezekben a harcokban négy kormánykatona meghalt, kilenc másik pedig megsebesült, közülük többen súlyosan.

Az ENSZ adatai szerint a világszervezetnek már 145 megfigyelője tartózkodik Szíriában a 300 fősre tervezett megfigyelői kontingensből. Feladatuk az április 12-én életbe lépett tűzszüneti megállapodás betartásának az ellenőrzése. A fegyvernyugvást azonban nem tartják tiszteletben a válságban szemben álló felek – a kormányerők és az országát önkényuralmi módszerekkel vezető Bassár el-Aszad elnök ellen fellázadt, fegyveres ellenzék –, az OSDH szerint 938 ember, köztük 662 civil halt meg erőszakos cselekményekben április 12. óta.

A közelmúlt legvéresebb csapása csütörtökön következett be, mikor negyvenen meghaltak egy damaszkuszi merényletben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.