Továbbra is 2017 az amerikai csapatkivonás határideje

RZ

2015. március 24., kedd 22:30

Az afganisztáni amerikai csapatkivonás határideje továbbra is 2017 – szögezte le Barack Obama amerikai elnök az Asraf Gáni afgán államfővel kedden a Fehér Házban folytatott megbeszélések után.

Az elnök szerint „nagyon érdemes” néhány hónappal elhalasztani az amerikai erők létszámának csökkentését. (Az eredeti tervek szerint a jelenleg 9800 fős amerikai kontingenst az év végéig 5500 főre csökkentették volna.)

Megerősítette, hogy kormánya 352 ezres csúcs-keretlétszámmal számolva legalább a 2017-es pénzügyi év végéig meg akarja hosszabbítani az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását.

Barack Obama azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2015 végéig 9800 katonát állomásoztat Afganisztánban. Az amerikai elnök közölte, hogy a 2016-ban esedékes csapatkivonás ütemét az év során később határozzák meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.