Továbbra is a Közel-Kelet a terrorizmus melegágya

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2018. január 22., hétfő 19:49, frissítve: hétfő 20:02

Szíria, Nigéria és Irak után Afganisztánban folytatódott a hétvégén az idei súlyos kimenetelű terrortámadások sora. A Kabulban található Hotel Intercontinental ellen szombat este fegyveresek indítottak támadást, a hadsereg pedig csak vasárnap tudta visszafoglalni az épületet. A merényletben 6 civil vesztette életét, a felelősséget a tálibok vállalták.

Abból, hogy januárban ez már az ötödik-hatodik véres merénylet, jól látszik, mennyire más a terrorveszély szintje a közel-keleti térségben, mint Európában. A Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) éves összesítésében tavaly 22 486-szor támadtak szélsőségesek szerte a világban, és noha a 2010-es évek egyik legégetőbb problémájának a nyugati világban a terrorizmust tartják, a föld húsz leginkább sújtott állama közül egyetlenegy sem az Európai Unió tagja. Hozzá kell tenni, a JTIC tágan kezeli a terrorcselekmények fogalmát: minden olyan támadást idesorol, amelyet politikai vagy vallási alapon nem állami szereplők követnek el, így ezek közé írja például a két szakadár kelet-ukrajnai tartomány (Donyeck, Luhanszk) által indított katonai támadásokat is. A 22 486 incidens nagyjából harmadát olyanok teszik ki, amelyekben terrorszervezetek vagy lázadók egy területet akartak elfoglalni.

Ennek ellenére a számok és az arányok beszédesek. Szíriában tavaly 8440 esetet regisztráltak, ezek összesen 3641 polgári áldozatot követeltek, így a polgárháború sújtotta ország nem meglepő módon a világ legveszélyesebbje. Utána a már említett Ukrajna következik 3735 esettel, a harmadik és a negyedik legsúlyosabban érintett állam pedig Irak és Jemen 2164 és 1326 incidenssel. Afganisztánban tavaly 661 esetet regisztráltak. Összehasonlításul: a leginkább fenyegetett EU-tagállam, az Egyesült Királyság mindössze a huszonharmadik helyet foglalja el, tavaly 100 kisebb-nagyobb támadást regisztráltak, amelyekben civil 38-an haltak meg. Magyarország nem szerepel a listán.

Hogy jó hírrel zárjuk: bár 2017-ben a terroristák cselekményei miatt 18 475 civil halt meg, ami súlyos helyzetet feltételez, még így is harmadával alacsonyabb ez a szám, mint egy évvel korábban. Sőt: az ártatlan áldozatok 2014 óta évről évre kevesebben vannak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.22.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.