Továbbterjedt a munkabeszüntetés

NT

2012. augusztus 22., szerda 18:33

Legalább két másik platinabányában is beszüntették a munkát a bányászok a Dél-afrikai Köztársaságban szerdán, nem egészen egy héttel az után, hogy Rustenburg közelében 34 bányász vesztette életét egy tiltakozó megmozduláson.

Dél-Afrika adja a világ platinatermelésének bő 75 százalékát. Az értékes fémet elsősorban a járműipar hasznosítja autók katalizátorához. Az újabb tiltakozások ugyanabban a térségben törtek ki – Johannesburgtól északnyugatra –, mint a Lonmin bányavállalat munkásainak erőszakba torkolló 12 napos sztrájkja. A tiltakozások megfigyelők szerint két szakszervezet ádáz rivalizálásával állnak összefüggésben.

Ismert, hétnapos gyászt hirdettek erre a hétre a Dél-afrikai Köztársaságban azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik sztrájkoló bányászok és a biztonsági erők összecsapásában haltak meg augusztus 16-án Marikana platinabányájának környékén.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.