Trump: Amerika az első, de nem az egyedüli

MTI

2018. január 26., péntek 15:36, frissítve: péntek 16:36

Szuverén országok közös célokért való együttműködését hangsúlyozta a davosi Világgazdasági Fórumon mintegy 1500 fős közönség előtt mondott beszédében pénteken az amerikai elnök, kiemelve, hogy „Amerika az első, de nem az egyedüli”.

Donald Trump a kereskedelemről szólva kiemelte, az Egyesült Államok nem huny szemet többé a méltánytalan kereskedelmi gyakorlatok felett, és nem hagyhatja, hogy egyes országok mások kárára kizsákmányolják a rendszert.

Mint mondta, támogatja a nemzetközi kereskedelmi együttműködéseket, de álláspontja szerint az Egyesült Államoknak csak akkor szabad részt vennie ezekben, ha a korábbinál kedvezőbb feltételekkel teheti. Mint mondta, támogatja a szabad kereskedelmet, de csak akkor, ha az tisztességes és kölcsönös. Külön kitért a Csendes-óceáni Partnerségre (TPP), amelytől Washington az általa hátrányosnak ítélt körülmények miatt a múlt év elején visszalépett. Donald Trump azt mondta, kész külön-külön tárgyalni a megállapodásban részt vevő országokkal. Hasonlóan nyitottnak mutatkozott az egyeztetésekre a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP) kapcsolatban is.

Többször is elmondta, hogy számára az amerikai emberek érdekeinek képviselete az első. „Az Egyesült Államok elnökeként mindig Amerika lesz számomra az első, mint ahogy a többi ország vezetőinek is a saját országukat kellene az első helyre sorolniuk.” Az általa hangoztatott Amerika az első! jelszót azonban kiegészítette azzal, hogy „de nem az egyedüli”.

Az amerikai versenyképességet kiemelve és gazdasági eredményeit sorolva elsősorban az adócsökkentést – benne a társasági adó mérséklését – taglalta. Ennek elfogadtatása volt szakértők szerint elnöksége első évének legnagyobb törvényhozási sikere. Donald Trump felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai gazdaság növekszik, a tőzsdék szárnyalnak, a munkanélküliség alacsony, sokat csökkent például az afroamerikaiak körében is.

Mindezek alapján beruházásra szólított fel Amerikában. Hangsúlyozta, hogy soha nem volt alkalmasabb az idő erre. Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági növekedés a világ többi részére is kedvező hatással van.

Méltatta az elnök a nemzetközi diplomáciában tett amerikai erőfeszítéseket is. Mint mondta, jelentős erőfeszítéseket tesznek az ENSZ-ben, gátat akarnak szabni az észak-koreai rezsim nukleáris fegyverkezésének, és továbbra is azon lesznek, partnereiket meggyőzve elejét vegyék annak, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert. Kitért az Iszlám Állam terrorista szervezet megsemmisítésében elért eredményekre, valamint arra, hogy minden erőfeszítésükkel azon lesznek: Afganisztán nehogy ismét a terroristák fellegvárává váljon. Mindezekhez hozzátéve azonban azt is mondta, hogy van még tennivalójuk. Nem szólt azonban olyan, az elnöksége első évében sokat vitatott ügyekről, mint a globális felmelegedés vagy a menekültügy.

Beszéde végén röviden kitért a sajtóra, amellyel meglehetősen feszült a viszonya, és amelyről most azt mondta: amióta elnök lett, ráébredt, hogy mennyire undok és hamis tud lenni a média. Szavait füttyszó kísérte.

Donald Trump csaknem húsz éve a hivatalban lévő első amerikai elnök, aki részt vett a davosi Világgazdasági Fórumon. Legutóbb, 2000-ben Bill Clinton látogatott el a nagyszabású svájci eseményre, amelyen az idén a vezető politikusok közül mások mellett Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is részt vett.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az amerikai elnök csütörtök este nagyvállalatok, köztük a Nestlé, az SAP, a Siemens, a Deloitte és a Bayer vezetőivel vacsorázott együtt. A fórumon előtte kétoldalú megbeszéléseket folytatott, nemzetközi kérdésekről beszélt, a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban például kilátásba helyezte, hogy felfüggesztik a palesztinoknak szánt segélyeket, ha nem hajlandók visszatérni a tárgyalásokhoz Izraellel, amelynek fővárosaként Trump decemberben elismerte Jeruzsálemet.

Lassult a gazdasági növekedés az Egyesült Államokban a negyedik negyedévben

Lassult a gazdasági növekedés az Egyesült Államokban a tavalyi év utolsó negyedében. Az első becslés szerint a hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékkal bővült 2017 negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) pénteken.

Elemzők 3,0 százalékos növekedésre számítottak az előző negyedévi 3,2 százalékos bővülés után. 

A GDP folyó áron számolt értéke 5,0 százalékkal, 238,3 milliárd dollárral, 19 738,9 milliárd dollárra nőtt, míg a harmadik negyedévben 5,3 százalékkal, 250,6 milliárd dollárral bővült.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett. Az előző évben, 2016-ban 1,5 százalékkal, 2015-ben 2,6 százalékkal, 2014-ben 2,4 százalékkal, 2013-ban 1,7 százalékkal, 2012-ben 2,2 százalékkal, 2011-ben pedig 1,6 százalékkal bővült az amerikai GDP. 

Folyó áron számolva a GDP értéke 4,1 százalékkal, 762,3 milliárd dollárral nőtt tavaly, míg 2016-ban 2,8 százalékkal, 503,8 milliárd dollárral emelkedett. 

A tavalyi év utolsó negyedében a gazdasági növekedést támogatta a személyi fogyasztásnak, a beruházásoknak, valamint a helyhatóságok és a szövetségi államok kiadásainak bővülése, amelynek kedvező hatását részben kioltotta a magánszektor készleteinek csökkenése. 

Október–decemberben a hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,8 százalékkal nőtt az előző negyedévi 2,2 százalék után. A rendelkezésre álló személyes jövedelmek 3,9 százalékkal emelkedtek az előző negyedévi 2,1 százalékos növekedés után, míg a megtakarítási ráta az előző negyedévi 3,3 százalékról 2,6 százalékra csökkent. 

A beruházások 3,6 százalékkal emelkedtek, lassult a növekedés az előző negyedévi 7,3 százalékhoz képest. Az áruk és szolgáltatások exportja 6,9 százalékkal nőtt az előző negyedévi 2,1 százalék után, az import pedig 13,9 százalékkal bővült a harmadik negyedévben mért 0,7 százalékos visszaesés után. 

A szövetségi kormányzati kiadások 3,0 százalékkal nőttek az előző negyedévi 0,7 százalékos növekedés után. 

A negyedik negyedévről szóló második GDP-becslést február 28-án, a harmadikat pedig március 28-án hozza nyilvánosságra a kereskedelmi minisztérium.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.