Trump és stábja is komoly diplomáciai bakit vétett

2017. szeptember 27., szerda 18:40, frissítve: szerda 20:20

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban. Ahogy arról a világsajtó beszámolt, a felek az egységes Spanyolország mellett foglaltak állást, emellett Venezueláról, Észak-Koreáról és a terrorizmus elleni harcról ejtettek szót.

Arról viszont kevés helyen adtak hírt, hogy Rajoy washingtoni látogatását diplomáciai bakisorozat kísérte. A Fehér Ház közzétett egy képet hivatalos Twitter-oldalán, amelyen Rajoyt elnöknek nevezte. Azt hihettük, egyszeri hibáról van szó, de sajnos tévednünk kellett: Trump a sajtótájékoztatón is következetesen elnöközte a spanyol politikust. Az első ember, aki a Fehér Ház honlapján közzétett, hibás című leirat alapján a teremben a tisztségének megfelelően nevezte meg Rajoyt, egy újságíró volt. Trump ugyebár éppen őket szereti hazugsággyárosként beállítani.

 

Mariano Rajoy 2011 óta Spanyolország miniszterelnöke, elnöki posztot csak a jobboldali Partido Popularban (Néppárt) visel, de valószínűleg Trump nem erre gondolhatott. Az ország államfője jelenleg VI. Fülöp spanyol király. Ő feltehetőleg nem nézte jó szemmel, hogy az Egyesült Államok – amely a spanyol polgárháborúban a köztársaságiak oldalán állt – hirtelen figyelmen kívül hagyta azt, hogy Spanyolország alkotmányos monarchia.

Úgy fest, a Fehér Ház stábjában az elnökség első kilenc hónapjában bekövetkező változások nem váltak a szakmai munka előnyére. Senki nem készítette fel megfelelően Donald Trumpot, a Fehér Ház hivatalos Twitterére és honlapjára is tévesen került ki információ, amelyet cikkünk megjelenéséig sem javítottak. Még egy hét sem telt el azóta, hogy Trump egy nem létező afrikai országot, Nambiát dicsérte. Nagy lehet a káosz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.28.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.