Trump: Észak-Koreával szemben elfogyott a türelem

MN

2017. június 30., péntek 20:20

Donald Trump amerikai elnök pénteken hevesen kikelt az Egyesült Államokkal szembeni dél-koreai kereskedelmi többlet ellen az ázsiai ország államfőjével, Mun Dzse Innel folytatott tárgyalásán – adta hírül a Reuters brit hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A megbeszélés a Fehér Házban volt. Mun májusban lett Dél-Korea elnöke, és első külföldi útja Washingtonba vezetett. Látogatása csütörtökön kezdődött, amikor a két államfő feleségük társaságában együtt vacsorázott ugyancsak a Fehér Házban.

Trump pénteken azzal fenyegetőzött, hogy „összetépi” azt az öt évre szóló kereskedelmi egyezményt, amelyet még elődje, Barack Obama hozott tető alá Szöullal. Rámutatott arra, hogy az amerikai kereskedelmi deficit Dél-Korea viszonylatában a 2011-es 13,2 milliárd dollárról 2016-ra 27,6 milliárdra duzzadt, és mint mondta, „ez így nem mehet tovább”.

„Ebben a pillanatban is új megállapodáson munkálkodik mindkét fél, amelynek végkifejlete nagyon eltér majd a jelenleg érvényes szerződéstől, ám amely mindkét fél számára még mindig jó lesz” – mondta Trump, és felvetette, hogy Dél-Korea alaszkai földgáz vásárlásával csökkenthetné kereskedelmi többletét. Mun nem beszélt a tárgyalás kereskedelmi részéről, csak annyit mondott, hogy „nagyon tisztességes vitát folytattak kölcsönös érdeklődésre számot tartó” ügyekről, köztük Észak-Koreáról.

Utóbbiról Trump úgy fogalmazott, hogy az Észak-Korea jelentette atomfegyverveszélyt illetően Munnal „számos lehetőség” megvitatásának folyamatában vannak. Trump közölte, hogy a „stratégiai türelemnek” vége, és az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program „határozott válaszért” kiált.

Mindkét fél értésre adta, hogy céljuk teljesen felszámolni Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramját.

Trump a heves kereskedelmi vita ellenére a találkozó után azt mondta, hogy országa kapcsolata Dél-Koreával – mint fogalmazott – „nagyon, nagyon szoros”, személyes viszonya pedig Munnal „nagyon, nagyon jó”.

Mun dél-koreai látogatásra hívta meg Trumpot az idei évre szólón. Az invitálást az amerikai elnök elfogadta.

Május 9-én a balközép irányultságú Mun Dzsein nyerte meg az elnökválasztást Dél-Koreában. Vajon a baloldal fogalma mit jelent egy olyan országban, amelynek sokáig alaptétele volt az antikommunizmus, és ma is az észak-koreai diktatúra fenyegetésének árnyékában él? – Csoma Mózes írása.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.