Trump ellökött egy miniszterelnököt, Orbán olvadozva nézte

MN

2017. május 25., csütörtök 22:06, frissítve: csütörtök 22:34

Protokoll elleni merényletet és általában is udvariatlan gesztust követett el Donald Trump csütörtökön a brüsszeli NATO-csúcson: Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök előtte lépdelt, az amerikai elnök azonban egy mozdulattal maga mögé lökte, félreérthetetlenül jelezve, hogy kinek is kell állnia a középpontban, illetve az előtérben.

A magenta színű nyakkendőt viselő Orbán Viktor eközben kitartóan mosolygott Trump jobb oldalán, és a videó tanúsága szerint igyekezett szemkontaktust teremteni az Egyesült Államok vezetőjével – ha külön találkozó keretében nem is, de legalább itt szót válthatott Donald Trumppal.

Az amerikai elnök a csúcson a Manchesterben hétfőn elkövetett „gonosz és barbár” terrortámadásra utalva hangsúlyozta, hogy a NATO soha nem mondhat le a terrorizmus legyőzéséről – egyúttal azonban figyelmeztette is a katonai szövetség tagállamait: GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra kell fordítaniuk a szövetségi előírások szerint. A 28 ország közül huszonhárom még mindig nem fizet eleget, amit más tagállamoknak kell kifizetniük a közös védelemért – hangoztatta.

Donald Trump terror elleni kiállását némileg gyengíti, hogy a brit titkosszolgálatokkal együtt dolgozó amerikai társszervektől rendszeresen bizalmas információk szivárogtak ki a sajtóhoz, ami miatt Theresa May is figyelmeztette az amerikai elnököt, a brit hatóságok pedig egyszerűen leállították az adatok cseréjét.

Trumpnak korábban az sem jelentett gondot, hogy az Iszlám Állammal kapcsolatos izraeli hírszerzői információkat osszon meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – miközben Oroszország köztudottan jó kapcsolatot tart fent az Izrael-ellenes Iránnal.  A szivárogtatással Trump izraeli és  amerikai hírszerzőket is veszélybe sodorhatott – írta a The Washington Post.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.