Trump ellökött egy miniszterelnököt, Orbán olvadozva nézte

MN

2017. május 25., csütörtök 22:06, frissítve: csütörtök 22:34

Protokoll elleni merényletet és általában is udvariatlan gesztust követett el Donald Trump csütörtökön a brüsszeli NATO-csúcson: Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök előtte lépdelt, az amerikai elnök azonban egy mozdulattal maga mögé lökte, félreérthetetlenül jelezve, hogy kinek is kell állnia a középpontban, illetve az előtérben.

A magenta színű nyakkendőt viselő Orbán Viktor eközben kitartóan mosolygott Trump jobb oldalán, és a videó tanúsága szerint igyekezett szemkontaktust teremteni az Egyesült Államok vezetőjével – ha külön találkozó keretében nem is, de legalább itt szót válthatott Donald Trumppal.

Az amerikai elnök a csúcson a Manchesterben hétfőn elkövetett „gonosz és barbár” terrortámadásra utalva hangsúlyozta, hogy a NATO soha nem mondhat le a terrorizmus legyőzéséről – egyúttal azonban figyelmeztette is a katonai szövetség tagállamait: GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra kell fordítaniuk a szövetségi előírások szerint. A 28 ország közül huszonhárom még mindig nem fizet eleget, amit más tagállamoknak kell kifizetniük a közös védelemért – hangoztatta.

Donald Trump terror elleni kiállását némileg gyengíti, hogy a brit titkosszolgálatokkal együtt dolgozó amerikai társszervektől rendszeresen bizalmas információk szivárogtak ki a sajtóhoz, ami miatt Theresa May is figyelmeztette az amerikai elnököt, a brit hatóságok pedig egyszerűen leállították az adatok cseréjét.

Trumpnak korábban az sem jelentett gondot, hogy az Iszlám Állammal kapcsolatos izraeli hírszerzői információkat osszon meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – miközben Oroszország köztudottan jó kapcsolatot tart fent az Izrael-ellenes Iránnal.  A szivárogtatással Trump izraeli és  amerikai hírszerzőket is veszélybe sodorhatott – írta a The Washington Post.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.