Trump kirúgott bizalmasa épp forradalmat szervez a Republikánus Pártban

2017. szeptember 26., kedd 10:06, frissítve: csütörtök 12:58

Steve Bannon, az úgynevezett alt-right központi figurája, a Breitbart News hírportál vezetője alig több mint egy hónapja még a washingtoni Fehér Házban ült mint Donald Trump elnök stratégiai főtanácsadója. Az elnök azonban menesztette, és hétfőn már – a Politico tudósítása szerint – egy alabamai pajtában szónokolt egy előválasztási gyűlésen –közvetlenül Nigel Farage egykori UKIP-elnök után –, és épp Trump jelöltje ellen tüzelte a hallgatóságot, nyíltan támogatva a riválist.

A déli államban azért kell időközi választást, illetve előtte előválasztást tartani, mert Jeff Sessions igazságügyi miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett az egyik szenátusi szék. A posztot ideiglenesen – a kormányzó döntése alapján – a Donald Trump által is nyíltan támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be. Decemberben viszont időközi választást kell tartani, és most kedden dől el, ki lesz a republikánus jelölt. Az első forduló augusztus 16-án volt, és Trump embere – az elnök nyílt támogatása ellenére – alulmaradt az evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben.

A Fox News közvetítésének hála megnézheti az egész kampányeseményt:

Mivel Moore kényelmesen vezet a felmérésekben, az előválasztási harc eldurvult, és Strange támogatói személyeskedő, negatív kampányba kezdtek. Ezek ellen kelt ki éles hangon hétfőn Bannon, aki szerint a republikánus elit – mindenekelőtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője – úgy tekint az alabamai szavazókra, mint „egy rakás baromra”. De az igazság pillanata már közel van – mondta Bannon –, az előválasztás pedig lehetőség az egyszerű embereknek, hogy megmutassák, mit is gondolnak a korrupt és inkompetens politikusokról.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bannon nem támadta az elnököt, annak ellenére, hogy ő rúgta ki a Fehér Házból. Arról beszélt, hogy Moore lehetne az, aki a legtöbbet tehetne Trump programjának támogatásáért. „Nem azért jöttünk, hogy szembeszálljunk Donald Trumppal, hanem azért, hogy dicsérjük és és tiszteljük őt” – mondta Bannon. Érvelése szerint Moore győzelmével megnyílnának a zsilipek, és országszerte esélyük lenne a regnáló republikánus tisztviselők kihívóinak az előválasztásokon. A hallgatóság soraiban ott volt Chris McDaniel, a republikánusok jobbszárnya, a Tea Party ismert alakja, aki várhatóan kihívja Mississippi államban a hivatalban lévő szenátort, Roger Wickert.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.