Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA főnök veszi át a helyét

MN

2018. március 13., kedd 13:58, frissítve: kedd 17:11

Donald Trump amerikai elnök jelentősen átalakítja kormánya nemzetbiztonságért felelős részét, ennek keretében kedden menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont. A külügyi tárcát Mike Pompeo, a CIA igazgatója veszi át, a hírszerzés élére pedig Gina Haspel igazgatóhelyettes kerül – ő lesz az első nő ezen a poszton. Az elnök mérföldkőnek nevezte, hogy a történelemben először nő áll majd a CIA élén.

Mike Pompeo az elnök közleménye szerint osztályelsőként végzett a West Point katonai akadémián, szolgált a hadseregben, majd jog diplomát szerzett a Harvardon. 2011-től 2017-ig volt képviselő a kongresszusban. Pompeo egyébként a Republikánus Párt jobbszárnyához, a vallásos fundamentalistáékat képviselő, az elmúlt években komoly sikereket elérő Tea Partyhoz tartozik.

Trump már pénteken arra kérte Tillersont, hogy mondjon le, de ő erre nem volt hajlandó. Az elnöknek már régebb óta konfliktusa volt a külügyminiszterével, akiről állítólag azt tartja, túlságosan a régi elithez kötődik. Trump változtatni akar a külügyek terén is, különösen most, hogy küszöbön áll történelmi találkozója Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, akivel az elzárkózó ország nukleáris programjának leszereléséről tárgyalna. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.