Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA főnök veszi át a helyét

MN

2018. március 13., kedd 13:58, frissítve: kedd 17:11

Donald Trump amerikai elnök jelentősen átalakítja kormánya nemzetbiztonságért felelős részét, ennek keretében kedden menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont. A külügyi tárcát Mike Pompeo, a CIA igazgatója veszi át, a hírszerzés élére pedig Gina Haspel igazgatóhelyettes kerül – ő lesz az első nő ezen a poszton. Az elnök mérföldkőnek nevezte, hogy a történelemben először nő áll majd a CIA élén.

Mike Pompeo az elnök közleménye szerint osztályelsőként végzett a West Point katonai akadémián, szolgált a hadseregben, majd jog diplomát szerzett a Harvardon. 2011-től 2017-ig volt képviselő a kongresszusban. Pompeo egyébként a Republikánus Párt jobbszárnyához, a vallásos fundamentalistáékat képviselő, az elmúlt években komoly sikereket elérő Tea Partyhoz tartozik.

Trump már pénteken arra kérte Tillersont, hogy mondjon le, de ő erre nem volt hajlandó. Az elnöknek már régebb óta konfliktusa volt a külügyminiszterével, akiről állítólag azt tartja, túlságosan a régi elithez kötődik. Trump változtatni akar a külügyek terén is, különösen most, hogy küszöbön áll történelmi találkozója Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, akivel az elzárkózó ország nukleáris programjának leszereléséről tárgyalna. 

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.