Trump megtorlással fenyegetette Damaszkuszt a dúmai állítólagos vegyi támadás miatt

MTI

2018. április 8., vasárnap 17:29, frissítve: vasárnap 18:33

Donald Trump amerikai elnök vasárnap megtorlással fenyegetette a damaszkuszi vezetést a kelet-gútai városhoz tartozó Dúma ellen végrehajtott, a szíriai ellenzéki aktivisták és mentést végző szervezetek állítása szerint vegyi támadás miatt.

Trump a Twitteren azt írta, hogy Bassár al-Aszad szíriai elnöknek „nagy árat kell fizetnie” a civilek ellen véghez vitt „esztelen vegyi támadásért”.

Az amerikai elnök ugyanakkor nem szolgáltatott bizonyítékot a szíriai ellenzéki csoportok állításának alátámasztására, hogy valóban mérges gázt vetettek volna be Dúmában.

Trump mikroblogján Iránt és Oroszországot, illetve Vlagyimir Putyin államfőt hibáztatta azért, mert támogatják a szíriai rezsimet. „Nagy ára lesz ennek” – fűzte hozzá Trump.

Az amerikai elnök a Twitteren sürgette, hogy azonnal tegyék lehetővé az orvosi segítségnyújtást a térségben, illetve a történtek kivizsgálását.

Bassár al-Aszad kormánya tagadja, hogy vegyi támadás történt volna. A szemben álló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője pedig valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett volna be a militánsok ellen.

Az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna szombati jelentésében azt állította, legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában, Dúmában, egy vegyi támadás következtében.

Nemzetközi választ sürget az EU az „újabb vegyifegyver-támadásra”

Nemzetközi választ sürget az Európai Unió a lázadó kézen lévő kelet-gútai Dúma ellen elkövetett újabb vegyifegyver-támadásra, amelyet szerinte bizonyítottan Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege követett el.

Az Európai Unió – akárcsak Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter – az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette, hogy állítsa fel ismét a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló testületet, és felszólította Oroszországot és Iránt, hogy vessék be Aszadra gyakorolt befolyásukat a tovább támadások megakadályozása érdekében.

Szíria tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak volna végre Dúmában. Az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában, egy vegyi támadás következtében.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.