Trump személyesen döntött az orosz konzulátus bezárásáról

MN

2017. szeptember 1., péntek 10:57, frissítve: szombat 09:40

Donald Trump amerikai elnök személyesen döntött a San Franciscó-i orosz főkonzulátus, valamint két másik konzulátus egy-egy hivatalának bezáratásáról – közölte pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség egy magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva, írja az MTI.

A meg nem nevezett amerikai illetékes szerint Trump elé több lehetséges lépést terjesztett be nemzetbiztonsági csapata.

„Az elnök nem tervezi, hogy a döntését megvitassa” – válaszolt a hírügynökség informátora arra a kérdésre, hogy kíván-e Trump a közeljövőben telefonon beszélni a kérdésről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, továbbá szüntesse be tevékenységét washingtoni és New York-i konzulátusának egy-egy hivatalában.

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az MTI beszámolója szerint kijelentette: Oroszország nem keresi a viszályt az Egyesült Államokkal, és most is nyitott a konstruktív együttműködésre.

„Amint az elnök (Vlagyimir Putyin) nemegyszer kijelentette, mi nem keressük a viszályt az Egyesült Államokkal. Mindig barátsággal viszonyultunk az amerikai néphez, most is nyitottak vagyunk a konstruktív együttműködésre ott, ahol az megfelel az orosz érdekeknek” – mondta az orosz diplomáciai tárca vezetője Moszkvában.

„Őszintén akarjuk, hogy normalizálódjon a kétoldalú politikai légkör. De mint tudják, a tangóhoz ketten kellenek. Egyelőre szerintem amerikai partnereink időről időre egyéni breaktáncot mutatnak be” – fogalmazott a miniszter.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.