Trump volt főtanácsadója távozik a Breitbart Newstól

MTI

2018. január 10., szerda 07:45, frissítve: szerda 08:31

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök augusztusban eltávolított főtanácsadója távozott a jobboldali Breitbart News című lapnál betöltött vezetői posztjáról.

A távozást a Breitbart News honlapján jelentette be kedden.

„Steve értékes része az örökségünknek, mindig hálásak leszünk a hozzájárulásáért és mindazért, amit segített elérnünk” – hangsúlyozta a közleményben Larry Solov, a Breitbart vezérigazgatója.

Bannon távozására sok elemző számított, kivált azután, hogy a lap egyik tulajdonosa, Rebekah Mercer pénteken a The Washington Postnak adott rövid nyilatkozatában elhatárolódott tőle a Donald Trump elnökre tett, neki tulajdonított becsmérlő megjegyzések miatt.

Pénteken került ugyanis boltokba a Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyv, amely jórészt Bannon közreműködésével, a vele is készített interjúk alapján íródott. A könyvben a szerző a többi között azt állítja, hogy a Trump vezette Fehér Házban káosz uralkodik; hogy Trump nagyobbik lánya, Ivanka Trump szeretne az Egyesült Államok első női elnöke lenni; és azt írja, hogy Bannon szerint ifjabb Donald Trump találkozója oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején hazaárulás és hazafiatlan cselekedet volt.

Steve Bannon a hétvégén egy hírportálhoz eljuttatott közleményben kért bocsánatot az elnök fiával kapcsolatban neki tulajdonított mondatokért, azt állítva, hogy amit az ifjabb Trumpról mondott, az Paul Manafortra, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzserére vonatkozott. Bocsánatkérő közleményében Bannon dicsérte Donald Trumpot, és az elnök „történelmi teljesítményét” hangsúlyozta.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.