Trumpnak nincsenek orosz bevételei, leszámítva 107 millió dollárt

MN

2017. május 12., péntek 19:15, frissítve: péntek 22:02

„Tisztelt Donald Trump, önnek az elmúlt tíz évben nem voltak orosz forrásból származó bevételei, leszámítva néhány kivételt” – ez az abszurd megállapítás szerepel abban a levélben, amelyet ügyvédjei írtak márciusban az amerikai elnöknek, tisztázva, hogy a Trump birtokában álló vállalatok milyen orosz eredetű jövedelmekre tettek szert az elmúlt tíz évben.

A néhány kivétel ugyanakkor 107,2 millió dolláros összeget takar: ebből 95 millió dollárt jelentett, hogy egy orosz milliárdos megvásárolt egy Trump érdekeltségébe tartozó floridai ingatlant, 12 millió dollár bevételt pedig a 2013-as, Moszkvában megrendezett Miss Universe szépségverseny hozott a jelenlegi elnöknek.

Az ügyvédek a politikus szerint emellett még némi elhanyagolható orosz bevételt könyvelhetett el, amelyet az adóbevallásban sem kötelező orosz forrásként megjelölni – ilyenek lehetnek például a hotelszobák, golfmeccsek, Trump-licencű ajándéktárgyak után származó minimális összegek.

A Donald Trump orosz érintettségét finoman szólva sem tisztázó levelet a Fehér Ház tette közzé, az elnök pedig egy tévéinterjúban is hivatkozott a dokumentumra, mint annak bizonyítékára, hogy nincsenek rejtett orosz pénzügyi kapcsolatai – derül ki a The New York Times cikkéből.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.