Tudose szavai feltüzelhetik a nacionalista románokat

2018. január 18., csütörtök 06:18, frissítve: csütörtök 11:30

Nem egyhamar felejtik el az erdélyi magyarok Mihai Tudose akasztásos kijelentését, még akkor sem, ha Románia miniszterelnöke óriási felháborodást és visszhangot kiváltó nyilatkozata után öt nappal, hétfőn lemondott tisztségéről. – Ennek az embernek eleve nem volt keresnivalója ezen a magas poszton. Hát csak rá kell nézni, és nyilvánvaló, hogy legfeljebb cipőgyári igazgatónak való – méltatlankodik egy kolozsvári magyar nő, amikor a pártja által lemondatott kormányfő szavairól, az elmúlt napok belpolitikai fejleményeiről kérdezem. Adóhatósági ügyintézésre várunk, és mivel hosszú a sor, van idő átbeszélni az aktuális témákat. A középkorú asszony azt mondja, nem tart attól, hogy súlyos retorzió érné a romániai magyarokat például az autonómia követeléséért, szerinte azonban az exkormányfő kirohanása alkalmas arra, hogy feltüzelje a „vadnacionalista” románokat. De miközben Tudosét Bukarestben is, Kolozsváron is feljelentették etnikai közösség megsemmisítésével fenyegetés miatt, addig a román államfő már jóvá is hagyta az új kormányfő kinevezését. A hivatalát most elfoglaló Viorica Dancila – aki az elsők között ítélte el a székelyakasztós kijelentést – Románia első női miniszterelnöke lesz.

A kincses városban vadnacionalistákból akadnak szép számmal, mégpedig a magyarfalóként elhíresült Gheorghe Funar volt polgármester „szellemi örököseiként”. Bár szerencsére nem sűrűn, de előfordul, hogy az ilyenek nem képesek türtőztetni magukat, és a tömegközlekedési eszközökön rászólnak az anyanyelvükön társalgó magyarokra, hogy beszéljenek az állam nyelvén. Sőt ritkán tettlegességbe is torkollik a sovinizmus; tavaly novemberben egy fiatal magyar színészt és barátait bántalmazták egy kolozsvári italboltban nemzetiségük miatt.

Tudose nyilatkozata – amely úgy hangzott, úgy viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez, mint a székely/magyarzászló-állítási kísérlethez: ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is – egyértelműen ama fenyegetőzések sorába illik, mint amikor Traian Basescu volt román államfő 2016-ban meglebegtette: a román hadsereg a magyar provokációkra válaszul 1919-hez hasonlóan ismét „meglátogathatja” Budapestet. – Milyen partnerekre számíthat, milyen megbeszéléseket remél még Európában ezek után Románia miniszterelnöke? – tette fel a kérdést még a botrány kellős közepén Cristian Tudor Popescu neves bukaresti publicista. Illyés Gergely székelyudvarhelyi politológus úgy véli, amellett, hogy rendkívül durva és elfogadhatatlan, Tudose nyilatkozata rossz színben tüntette fel a román politikát és a gyakran hangoztatott példás kisebbségvédelmi rendszert is. – Védhetetlen is volt, nagy találékonyságra vall, hogy egyáltalán megpróbálta a román külügy a kármentést. Én azt tartom nagyon súlyosnak, hogy a kijelentést sem bocsánatkérés, sem más megszólalás nem követte más politikai szereplők részéről. Az államfő hallgatott, a pártelnökök hallgattak, vagy csupán az autonómia és a tárgyalás elutasítására korlátozódott a nyilatkozatuk – mondta lapunknak a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa. Illyés közölte, mivel nem jogász, nem tudja megítélni Tudose kijelentésének lehetséges jogi következményeit, de egy ilyen megszólalás szerinte mindenképpen alkalmas a gyűlöletkeltésre, ezért az állami intézményeknek hivatalból vizsgálniuk kellene. – És ezen egyáltalán nem változtat, hogy Tudose időközben lemondott – tette hozzá a politikai elemző.

A Székely Nemzeti Tanács szervezésében tegnap tüntetést rendeztek a háromszéki Sepsiszentgyörgyön a román exkormányfő „székely népet és székely zászlót gyalázó” kijelentése ellen. Tudose ugyanakkor várhatóan nem ússza meg a magyarok haragjával. Az Erdélyi Magyar Néppárt a kolozsvári ügyészségen, egy bukaresti román ügyvéd, egyetemi tanár pedig a főügyészségen tett büntetőfeljelentést a volt miniszterelnök ellen annak „náci típusú, egy etnikai közösség tagjait fizikai megsemmisítéssel fenyegető” retorikája miatt. Ugyanakkor az akasztásos kijelentés kapcsán – egy székelyudvarhelyi jogvédő egyesület panasza nyomán – a romániai diszkriminációellenes tanácsnak is állást kell foglalnia. Kiderült egyébként, hogy miközben a bukaresti politikai osztály egy-két kivételtől eltekintve szó nélkül hagyta a „székelyakasztós” kijelentést, a román szociáldemokraták (PSD) által a kormányfői tisztségre jelölt Viorica Dancila európai parlamenti képviselő még a múlt héten elhatárolódott attól. A Liviu Dragnea PSD-elnök bizalmi emberének számító, 54 éves, mérnöki végzettségű politikus – aki Románia első női miniszterelnöke lesz, miután a jobbközép Klaus Johannis államfő tegnap jóváhagyta a kinevezését – az alapvető európai értékekkel összeegyeztethetetlennek nevezte, hogy Tudose akasztást emlegetett. Dancila mindazonáltal egyértelművé tette, az egységes román nemzetállam alkotmányos elve szerinte sem képezheti alku tárgyát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.18.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.