Turisztikai látványosság Hodorkovszkijból?

Orosz lapok szemléje

2005. október 24., hétfő 13:13

Örömmámorban úszik Krasznokamenszk, ugyanis az ottani börtöntelepre szállították Mihail Hodorkovszkijt. A helyiek lelki szemei előtt már felépült egy Hodorkovszkij-múzeum és egy hotel is, amely az egykori üzletemberre kíváncsi turistáknak nyújtana szállást a jövőben – írja a Novije Izvestia. Ugyanez a lap arról számol be, hogy párt jöhet létre Oroszország Anyái név alatt.
A kínai határmelléki Csitai területen lévő Krasznokamenszk lakosainak otthonába beköltözött a remény sugara, mert azt hiszik, bevételt hozhat konyhájukra Mihail Hodorkovszkij személye. A volt olajmágnás ugyanis a délkelet-szibériai Krasznokamenszkben tölti le a tervek szerint azt a nyolc évet, amelyre a moszkvai bíróság ítélte, többek között pénzmosásért.

Hodorkovszkij Krasznokamenszkbe való kerülése után rögtön megkezdődtek az útfelújítások, és a meglehetősen lelakott szállodák rendbetétele. Sőt, a tervek szerint egy új hotelt is felépítenének, hiszen ha mások nem is, de a világ több pontjáról odautazni kényszeredett újságírók, riporterek hadának valahol meg kell szállnia, ennie és talán szórakoznia is, ha már egyszer ott van, az Isten háta mögött. A tervek között szerepel egy Hodorkovszkij-múzeum létrehozása is, bár az még egyelőre nem világos, milyen tárgyakat kívánnak itt bemutatni az érdeklődőknek.

Ezen a vidéken uránt bányásznak ugyan, de az elítélteket inkább csak ágyneműszövésben, fafeldogozásban,
asztalosmunkában, háztáji álattenyésztésben foglalkoztatják. Hodorkovszkij rabtársai között nincsenek nehézsúlyú bűnözők, csupán tolvajok és szélhámosok. Az orosz iparmágnás anyja szerint az orosz hatóságok féltek fiának növekvő befolyásától, ezért küldték a kínai határ melletti szibériai büntetőtáborba.

Létrejön-e az Oroszország Anyái Párt?

Az utóbbi hat évben történt különféle támadások áldozatainak a hozzátartozói azt tervezik: létrehoznak egy pártot. Az egyik illetékes elmondta: bármit hajlandóak lennének megtenni, hogy megtudják, mi miatt kellett meghalniuk szeretteiknek. A leendő párttagok között megtalálhatóak a moszkai mertóban történt robbantás áldozatainak a hozzátartozói, valamint az észak-oszétiai iskolafoglalás során életüket vesztettek szerettei is. Mint modják: hat év alatt 16 támadás érte az orosz embereket, és több százan vesztették életüket, mégsem tudhatták meg, hogy a tragédiák pontosan mi miatt következtek be, csupán homályos magyarázatokat kaptak. De vannak, akik a mai napig nem tudták eltemetni halottaikat, ám arra a kérdésre sem kaptak választ, hogy a holltestek hová tűntek. Másik jelentős kifogásuk pedig az, hogy a túlélők nem kapták meg a megfelelő rehabilitációs kezeléseket, és a beígért kártérítéseket sem.

Szakértők szerint a pártnak komoly esélye van arra, hogy igazi politikai tényezővé nője ki magát, hiszen tagjait valószínűleg senki sem veheti és ijesztheti meg, ugyanis már nincs mit veszíteniük.

Forrás: newsru.com, Novije Izvestia, utro.ru

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.